Gezondheid 23 mei 2000

Cursus Carr: beste kans
op stoppen met roken

Wie wil stoppen met roken, lijkt het beste af met een cursus van Allen Carr. Volgens een onderzoek is 34 procent van de rokers die een jaar of langer geleden deelnamen aan een bijeenkomst van deze Britse stoppen-met-rokengoeroe definitief van de sigaret af.

Dit succespercentage is hoger dan andere bekende methoden of hulpmiddelen om te stoppen met roken, zoals nicotinepleisters en -kauwgom, de cursussen van GGD's, het maatadvies van de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro), een laserbehandeling of acupunctuur. De slagingskansen van genoemde methoden schommelen tussen de 5 en de 23 procent.

Het onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijk bureau in opdracht van Allen Carr, vond plaats onder 1500 mensen die in de periode tussen juli 1997 en juli 1998 aan de Allen Carr-cursus hadden deelgenomen. Zo'n bijeenkomst duurt vijf uur. Het motto van Carr is dat stoppen geen kwestie is van wilskracht, maar van inzicht.

Directeur T. Prins van Stivoro gunt Allen Carr het succes. „Maar wij gaan nu niet deze methode als de beste promoten. Van de cursisten is namelijk 64 procent niet geslaagd. Stoppen met roken is ook een individuele zaak. Wat bij de een werkt, lukt niet bij de ander. Daarom heeft het zin zo veel mogelijk methoden onder de aandacht te brengen.”

De massale poging tot stoppen met roken die Stivoro begin dit jaar ter ere van de millenniumwisseling opzette, scoort overigens ook goed. Van de 800.000 Nederlanders die begin dit jaar probeerden te stoppen met roken, waren er na zes weken nog 240.000 over: een slagingspercentage van 30.

Volgens Prins zijn die resultaten te danken aan de combinatie van methoden die bij deze massale poging zijn ingezet. „En hoe meer verschillende middelen je gebruikt, hoe groter de kans op succes”, aldus Prins.