Gezondheid 16 mei 2000

Explosieve stijging
van SOA in Rusland

Door A. M. Alblas
Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 en de val van de Berlijnse Muur is het aantal gevallen van mensen met seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) in de Oost-Europese landen explosief gestegen.

Een typisch Oost-Europees probleem is dat voorlichting over de preventie tegen SOA daar niet of nauwelijks is toegestaan. De politiek stelt er geen geld voor beschikbaar en het religieuze systeem verbiedt voorlichting op bijvoorbeeld scholen.

Sinds 1991 is er in Rusland een stijging van 25 procent waar te nemen van het aantal mensen met een SOA. In 1997 waren 276 op de 100.000 mensen geregistreerd met een SOA, maar het vermoeden bestaat dat het werkelijke aantal vele malen hoger is.

Probleem
Volgens R. P. Verkooyen, microbioloog in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam, is het probleem van de voormalige Oostbloklanden de erkenning van SOA.

Niettemin constateren de wetenschappers verbetering in de bestrijding en preventie. In Slovenië wordt de laatste vijf jaar op scholen voorlichting gegeven omtrent de preventie tegen SOA. Ook in Kroatië wordt men zich meer bewust van de gevaren. „In Rusland leven we nog met de restanten van het communisme, dat eenvoudigweg voorlichting niet toestaat”, aldus de Moskouse arts M. Gomberg.

Nederland
Als gevolg van het opengaan van de grenzen in Oost-Europa is ook in Nederland een stijging van SOA te constateren. Dr. L. Petersen, hoofd van de afdeling infectieziekten van de GGD Rotterdam, schrijft dat toe aan de komst van Oost-Europese prostituees naar het Westen en het feit dat vrachtwagenchauffeurs SOA meebrengen op hun terugreis vanuit het Oost-Europa.

Petersen maakt zich zorgen over het feit dat sinds de opheffing van het bordeelverbod in Nederland artsen niet meer verplicht zijn SOA te melden bij de GGD.