Ondervoeding in ziekenhuis groot probleemOndervoeding bij ziekte komt veel voor, maar wordt niet vaak onderkend. Vooral chronisch zieken, ouderen en patiënten die een grote operatie moeten ondergaan, zijn risicogroepen. Een goede voedingstherapie, die ervoor zorgt dat patiënten de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen, kan veel leed voorkomen en een miljard aan kosten in de gezondheidszorg besparen. Dat stelde G. Melis van de Nederlandse Vereniging van Diëtisen vorige week bij de start van een campagne om mensen en artsen bewust te maken van het gevaar van ondervoeding. Onder het motto Wie beter eet, wordt sneller beter wil de vereniging de patiënten zelf aanspreken. Ook artsen en verpleegkundigen moeten alerter zijn. Wie ziek is, heeft vaak meer voedingsstoffen nodig. Maar zieke mensen eten juist vaak minder. Daardoor kunnen zij ondervoed raken. Zij krijgen een tekort aan belangrijke voedingsstoffen als eiwitten, vitamines en mineralen. Ondervoeding kan leiden tot vertraging van het herstel, bijvoorbeeld na een operatie. Ook kan het complicaties en zelfs het overlijden van de patiënt veroorzaken. Bij een ongewenst gewichtsverlies van 3 kilo in een maand of van 6 kilo in zes maanden tijd, moet een alarmbel gaan rinkelen, aldus de diëtisten. Mensen moeten dan contact opnemen met een arts of diëtist. Eenderde van de mensen in verpleeghuizen is ondervoed. In verzorgingshuizen is dat 10 tot 15 procent. Van alle mensen die in Nederland in een ziekenhuis worden opgenomen, is 25 tot 45 procent ondervoed. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis loopt dat percentage nog op. Wordt tijdig ingegrepen met een goede voedingstherapie, dan hoeven mensen minder lang in het ziekenhuis te blijven. Ook huisartsen hebben in hun praktijk veel meer mensen die aan ondervoeding lijden dan zij denken. |