Gezondheid 11 april 2000

'Creutzfeldt-Jakob'
bij baby

Britse artsen vermoeden dat een moeder de ziekte van Creutzfeldt-Jakob waaraan zij zelf leed, heeft overgedragen op haar baby. Mogelijk zijn ook nog tien andere moeders besmet doordat bij hen een keizersnede is gedaan met dezelfde instrumenten als waarmee de zieke vrouw van haar kind is verlost, zo meldt het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde.

De ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJ) is een allang bestaande zeldzame aandoening, waarvan in 1992 een nieuwe variant is ontdekt. Mensen kunnen de ziekte oplopen via het eten van vlees(producten) van runderen met de gekkekoeienziekte.

In de laatste maanden van haar zwangerschap vertoonde de vrouw ernstige psychische klachten en pijn in haar rug en benen. Onderzoek leverde echter niets op. De baby kreeg na de geboorte allerlei onduidelijke problemen. Het kind kon niet slikken en moest met een maagsonde gevoed worden. Twee maanden later werd bij de verstandelijk steeds verder aftakelende vrouw een hersenscan gedaan. Daarop werden afwijkingen gevonden die erop wezen dat de vrouw leed aan CJ. Pas toen werden de bij haar gebruikte instrumenten voor de keizersnee uit de roulatie genomen omdat de verwekker van CJ, een prion, de gebruikelijke sterilisatiemethoden kan overleven.

Toen vervolgens ook bij de baby een hersenscan werd gemaakt, bleek dat ook het kind de typische CJ-hersenafwijkingen vertoonde. De Engelse Sunday Times interviewde prof. F. Cohen, hoogleraar farmacologie aan de Universiteit van Californië over de twee ziektegevallen. Cohen is tweede auteur van een onderzoek naar prionen dat met een Nobelprijs is bekroond.

Hij noemt de diagnose bij de baby zeer alarmerend. „Het betekent dat iedere vrouw die zonder het te weten met CJ besmet is, de ziekte op haar kinderen kan overdragen. Als dat is aangetoond, betekent dat een heel ernstige situatie.”

In Engeland zijn sinds 1992 in totaal 53 mensen aan CJ overleden, onder wie onlangs nog een meisje van 15 jaar. De ziekte heeft een zeer lange incubatietijd. Daardoor is het nog onduidelijk of deze gevallen min of meer op zichzelf staan of mogelijk de voorbode zijn van een epidemie.