Gezondheid 11 april 2000

Sensor biedt straks
uitkomst bij suikerziekte

Patiënten met suikerziekte hoeven in de nabije toekomst niet meer regelmatig bloed te prikken om hun bloedsuikergehalte te meten. Een in het vetweefsel van de buik geïmplanteerde glucosesensor kan die taak binnenkort over nemen.

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) heeft patent op het werkingsprincipe van de sensor verkregen. Binnen twee jaar moet een versie voor ziekenhuisgebruik in productie zijn. Een uitvoering voor de consumentenmarkt laat naar verwachting nog vijf jaar op zich wachten.

De sensor haalt met behulp van microdialyse glucose uit het lichaam. Buiten het lichaam, in een klein draagbaar kastje, vindt de daadwerkelijke glucosemeting plaats. Het apparaat geeft een waarschuwingssignaal als de glucosespiegel voor de suikerpatiënt gevaarlijke waarden bereikt, zodat tijdig actie kan worden ondernomen.

Uit proeven bij gezonde vrijwilligers blijkt dat de sensor goed werkt, maar nog erg fragiel is. Met een robuustere uitvoering zouden metingen van twee weken achtereen mogelijk moeten zijn.

Een te hoge glucosespiegel kan op termijn ernstige complicaties met zich meebrengen. Diabetespatiënten kunnen dat voorkomen door hun bloedsuikerspiegel strikt in de gaten te houden en te reguleren. K. Wientjes, de uitvinder die vrijdag hoopt te promoveren op zijn onderzoek met de sensor, vermoedt dat het apparaat in een later stadium zelfs gekoppeld kan worden aan een pompje dat de drager automatisch insuline geeft als de glucosespiegel te hoog is.