Gezondheid 28 maart 2000

Schizofrenie mogelijk
aangeboren afwijking

Schizofrenie is mogelijk een aangeboren hersenaandoening, ontstaan door een verstoring van de vroege aanleg van het centraal zenuwstelsel. Dat stelt biologe dr. L. Talamini, die onlangs promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Over het ontstaan van de aandoening, die bij ongeveer 1 procent van de westerse bevolking voorkomt, circuleren verschillende theorieën. De laatste jaren wint de gedachte terrein dat schizofrenie een gevolg is van een fout in de embryonale ontwikkeling.

Het promotieonderzoek van Talamini maakt deze theorie aannemelijker. Zij voerde experimenten uit op proefdieren, waarbij zwangere ratten een stof kregen ingespoten die voor korte tijd de celdeling in de rattenembryo's blokkeerde. De nakomelingen van de ingespoten ratten vertoonden afwijkingen in anatomie en gedrag die lijken op die bij schizofrene patiënten.

Eerdere studies toonden aan dat vrouwen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan ongezonde omstandigheden zoals ondervoeding, griep of zwangerschapscomplicaties, een hogere kans hebben een kind te baren dat later schizofrenie ontwikkelt.