Gezondheid 7 maart 2000

Thee vermindert atherosclerose

Onderzoek onder 3454 mannen en vrouwen boven de 55 jaar die meededen aan het bekende ERGO-onderzoek in Rotterdam, wijst uit dat naarmate mensen meer thee drinken, de mate van aderverkalking in de aorta afneemt.

In het kader van het ERGO-onderzoek, de afkorting van Erasmus Rotterdam Gezondheid en Ouderen, werd door de onderzoekers bij de deelnemers aan de studie de mate van aderverkalking in de buikslagader gemeten. Dat gebeurde door een zijdelingse röntgenfoto. Als het verkalkte gebied groter was dan 1 centimeter, werd de atherosclerose als licht bestempeld. Een lengte van 1 tot 5 centimeter werd geclassificeerd als matig. Bij een verkalking langer dan 5 centimeter noemden de onderzoekers de atherosclerose ernstig.

Diëtisten onderzochten daarnaast de voedingsgewoonten van de deelnemers en letten daarbij speciaal op het aantal koppen thee die zij dagelijks dronken. Dit laatste omdat er aanwijzingen zijn dat bepaalde stoffen uit thee (flavonoïden) beschermen tegen aderverkalking. Thee vormt in de Nederlandse voeding de belangrijkste bron van flavonoïden, hoewel ze ook voorkomen in andere producten zoals rode wijn.

De onderzoekers stelden na analyse vast, waarbij rekening werd gehouden met andere factoren zoals leeftijd, gewicht, rookgewoonten, koffie- en alcoholgebruik, dat er een verband bestond tussen het mate van aderverkalking en de hoeveelheid thee die de deelnemers dagelijks dronken. Vooral bij degenen die gewend waren meer dan vier koppen thee per dag te drinken, was er sprake van een statistisch significante vermindering van aderverkalking in de groep met ernstige atherosclerose. In de groepen met lichtige en matige aderverkalking kon geen statistisch significant verband met theegebruik worden aangetoond.