Mediterrane voeding goed voor gezondheidHet traditionele mediterrane dieet, dat rijk is aan groenten, fruit, peulvruchten, noten en volkorenbrood, en olijfolie als belangrijkste bron van vet heeft, oefent een positieve invloed uit op de gezondheid en verkleint het risico op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Deze consensusverklaring is het resultaat van een tweedaagse internationale conferentie in Londen voor artsen en voedingsdeskundigen uit zeventien landen. In de verklaring tekenen zij allereerst aan dat antioxidanten in groenten, fruit en rode wijn een geweldige bijdrage leveren aan het voorkómen van hart- en vaatziekten en kanker. Daarnaast wijzen de wetenschappers erop dat er een familie van goede vetten is die de gezondheid bevorderen. Nieuw bewijsmateriaal zet vraagtekens bij de aanname dat alleen vetarme diëten de gewenste gezondheidseffecten weten te realiseren, aldus prof. dr. G. Assman van de Universiteit van Münster. Toepassen Volgens K. Dun Gifford, secretaris van het congres, zou het wenselijk zijn dat Amerikanen, Noord- en Oost-Europeanen en anderen de principes van het mediterrane dieet op grote schaal zouden toepassen in hun eetgewoonten. Het komt er concreet op neer dat je zonder problemen olijfolie door de salade kunt doen en dat pindakaas en notenpasta beter zijn voor je gezondheid dan vetarme koekjes. Het mediterrane dieet verwijst naar voedingspatronen die kenmerkend waren voor bepaalde mediterrane regio's in de vroege zestiger jaren, zoals Kreta, gedeelten van het Griekse vasteland en Zuid-Italië. Op het menu stonden veel groenten en fruit, volkoren brood, pasta's, peulvruchten, noten, olijfolie, wijn bij de maaltijden, en met mate de volgende producten: vis, gevogelte, vlees, zuivelproducten en eieren. Het mediterrane dieet is arm aan verzadigde vetzuren, die onder meer veel voorkomen in melk(producten) koekjes, cake, gevulde koeken, en bevat een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, voornamelijk afkomstig uit olijfolie. | |