Gezondheid 1 februari 2000

Meer incontinentie na
inknippen tijdens bevalling

Een knipje tijdens de bevalling geeft naderhand een hoger risico op incontinentie voor ontlasting dan spontaan inscheuren.

Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 600 bevallen vrouwen door Amerikaanse gynaecologen in Boston, werkzaam in het befaamde Brigham and Women's Hospital. De resultaten van de studie staan opgetekend in de British Medical Journal van 8 januari.

Vrouwen kunnen tijdens een bevalling door de optredende krachten een scheurtje in de vaginawand oplopen. Meestal is dat een inscheuring in de richting van de anus, waarbij de kringspier kan beschadigen met als mogelijk gevolg problemen met het ophouden van de ontlasting. Om dat te voorkomen en de bevalling te bespoedigen, kunnen vrouwenartsen en verloskundigen „een knipje zetten.”

Van de aan het onderzoek deelnemende vrouwen werden er 209 ingeknipt, terwijl 206 meer of minder ernstig inscheurden. Bij 211 vrouwen gebeurde geen van beide. De onderzoekers vroegen de moeders drie en zes maanden na de bevalling of ze problemen hadden met het ophouden van de ontlasting.

Daaruit bleek dat 10 procent van de 'ingeknipte' vrouwen na een halfjaar nog moeite had met het ophouden van de ontlasting. Van de vrouwen die spontaan ingescheurd waren, had slechts 3 procent moeite met de controle over de kringspier van de anus, een significant verschil met de eerste groep, aldus de onderzoekers.

Zij veronderstellen dat inknippen slechtere resultaten geeft omdat tijdens de episiotomie mogelijk kleine zenuwtakjes die naar de kringspier lopen, worden doorgeknipt. Een andere verklaring is dat inknippen voorafgaand aan de passage door de vagina van het hoofdje en de schouders, tot gevolg heeft dat deze delen van het kind wat dieper wegzakken in het geboortekanaal en daardoor meer kracht uitoefenen op de kringspier van de anus.

De onderzoekers trekken als conclusie dat een knipje niet effectief is ter voorkoming van anale incontinentie en daar zelfs de oorzaak van kan zijn.

Prof. dr. H. P. van Geijn, hoogleraar verloskunde en gynaecologie en vrouwenarts in het Academisch Ziekenhuis van de Vrije Universiteit, tekent hierbij aan dat de Amerikaanse onderzoeksresultaten niet geheel toepasbaar zijn op de Nederlandse situatie. „Amerikaanse en Engelse gynaecologen knippen in de richting van de anus, terwijl wij in Nederland in zijwaartse richting inknippen. Toch zijn de uitkomsten van dit onderzoek wel belangwekkend. Het valt te overwegen in ons land een vergelijkbaar onderzoek op te zetten.”