Gezondheid4 januari 2000

Een complex probleem

Grote groepen van de jeugd hebben heden ten dage een gaaf (gezond) gebit. De meest geaccepteerde verklaring voor de geconstateerde verbetering van de gebitsgezondheid bij de Nederlandse jeugd is de toegenomen aandacht voor mondhygiëne in combinatie met het massale gebruik van fluoridetandpasta's. De verbeterde mondhygiëne bij de jeugd kent ook zijn keerzijde.

De verbeterde mondhygiëne in combinatie met frequente consumptie van onder andere softdrinks, vruchtensappen en verse vruchten zouden erosieve laesies van gebitselementen tot gevolg hebben en ertoe hebben geleid dat tanderosie steeds vaker voorkomt bij met name jongere bevolkingsgroepen.

Erosie is een complex probleem. Te gemakkelijk wordt vaak alleen de oorzaak bij het veelvuldig gebruik van frisdranken, vruchtensappen en sportdranken gelegd. Er spelen meer factoren (tegelijkertijd) een rol. Zeker is het zo dat het veelvuldig gebruiken van frisdranken en vruchtensappen erosie kan veroorzaken, maar waarom hebben dan niet alle mensen hier last van? Onderzoek zal meer duidelijkheid moeten brengen, maar zeker is wel dat verschillende factoren tegelijkertijd een rol lijken te spelen. Factoren zoals tandenknarsen, veelvuldig tandenpoetsen en medicijngebruik zullen in combinatie met voedings- en drinkgewoonten bij patiënten moeten worden bestudeerd.

Prof. dr. G. J. Truin, hoogleraar preventieve en sociale tandheelkunde aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen.