Formatie 1998

Milieudefensie: Wat weet Netelenbos eigenlijk van verkeer af?

Ministers veelal positief ontvangen

Van onze binnenlandredactie
DEN HAAG – De reacties op de ministersploeg van Kok II variëren van „verrassend” (Peper), „verheugend” (Borst en De Vries) tot „verbazing” en „onbegrip” (Netelenbos).

De Nederlandse Politiebond vindt de keuze voor A. Peper als nieuwe minister van binnenlandse zaken verrassend. Dat zei voorzitter H. van Duijn gisteren in een reactie op de benoeming. „Ik had het niet gedacht na de affaire met korpschef Brinkman”. Van Duijn denkt wel dat Peper, met de grote bestuurlijke ervaring die hij heeft, in staat is het ministerie goed te leiden.

„Grillig en ongepolijst”, zijn de woorden die de NPB-voorzitter dan ook gebruikt om Peper te omschrijven. „Dat is niet per se nadelig bedoeld. De keren dat ik hem meemaakte, was het goed zakendoen”.

Van Duijn heeft goede hoop dat Peper erin slaagt de problemen die voorganger Dijkstal heeft achtergelaten, op te lossen. Prioriteit hierbij is het nieuwe pensioenstelsel dat in de cao is opgenomen, maar dat Dijkstal weigerde uit te voeren. „En belangrijk blijft natuurlijk het tekort aan agenten en aan geld”.

Ook de Antillianen reageerden verheugd op de benoeming van Peper. „Dat is leuk nieuws, want het is een bekende!” zo zei Lucile George-Wout, fractieleider van de grootste oppositiepartij PAR in het Antilliaanse parlement. Peper is verschillende keren op de Antillen geweest en is goed op de hoogte van de omstandigheden, meent George-Wout.

Premier Suzanne Camelia-Romer kent de aanstaande minister van koninkrijkszaken niet persoonlijk. „Dat neemt niet weg dat ik blij ben dat wij in de toekomst met hem te maken krijgen. Als burgemeester van een grote stad kent hij alle aspecten van besturen. Bovendien heeft hij veel internationale ervaring”.

Ook Don Martina, ex-premier en fractieleider van de Antilliaanse oppositiepartij MAN, is aangenaam verrast dat zijn „oude vriend” Peper de minister van koninkrijkszaken wordt. „Zeker twintig jaar geleden liep hij met mij mee in een protestdemonstratie in de Curaçaose wijk Koraal Specht. En nog altijd hebben we contact met elkaar”.

Verbazing
Verbazing is er bij de milieuorganisaties en vervoerclubs over de benoeming van Netelenbos tot minister van verkeer en waterstaat. „Wat weet ze eigenlijk van verkeer?” vraagt directeur T. Wams van Milieudefensie zich af.

De ANWB had niet gedacht dat onderwijsspecialist Netelenbos op Verkeer zou komen. „Dit is een minister die zich geheel zal moeten inwerken. De vorige ministers zaten vaak al in het wereldje, ze spraken de taal”. Voorlopig geeft directeur P. Nouwen van de automobiel- en toeristenbond de nieuwe bewindsvrouw het voordeel van de twijfel. „Het zal in elk geval spannender zijn dan met Jorritsma”.

Ook de branchevereniging van de transportwereld TLN is „verrast” met de voordracht van Netelenbos. „het verkeer- en vervoersbeleid is voor haar een geheel nieuw terrein”, aldus TLN, die haar overigens prijst om haar communicatieve eigenschappen. De Bovag zegt Netelenbos te kennen als een „zeer bekwame en bedreven bewindsvrouw, die het politieke klappen van de zweep kent”.

„Ik weet niet meer van haar dan wat ik in de krant lees”, aldus Wams. In elk geval is Netelenbos een zeer ervaren bestuurder. Een belangrijk voordeel gezien de heikele kwesties die haar bij Verkeer en Waterstaat wachten.

„Mensen die wij niet kennen, geven wij altijd het voordeel van de twijfel”, zegt directeur A. van den Biggelaar van Natuur en Milieu. Hij vraagt zich af wat er precies achter de benoeming van de super-onderwijsspecalist van de PvdA zit. „Dit departement is toch écht even iets anders dan Onderwijs”.

Wams van Milieudefensie juicht het vooral toe dat Verkeer en Waterstaat en VROM beide in handen van de PvdA zijn gekomen. „Het opent perspectieven op serieus overleg met maatschappelijke en milieuorganisaties over Schiphol, de Maasvlakte en de hsl. De PvdA is immers voorstander van een groen poldermodel?”

Twee PvdA'ers op verkeers- en milieuposten doet de ANWB juist het ergste vrezen. „Het is te hopen dat Netelenbos niet te veel politiek en niet te weinig vanuit vaktechniek werkt”, aldus directeur P. Nouwen van de automobiel- en toeristenbond. Het milieu kan de boventoon gaan voeren, verduidelijkt hij, terwijl er nieuwe infrastructuur nodig is voor economie en recreatie.

Lachen of huilen
Nuchter, realistisch en graag bereid om met mensen in discussie te gaan. Als persoon is de nieuwe minister van landbouw Apotheker (D66) in elk geval bijzonder plezierig, zegt voorzitter G. Doornbos van boerenorganisatie LTO-Nederland.

Maar hoe Apotheker het als minister gaat doen, moet worden afgewacht. Doornbos is niet pessimistisch over de prestaties van de man die, net als zijn voorganger Van Aartsen, zijn wortels niet in de sector heeft liggen. Dat kan zelfs een voordeel zijn, omdat er veel in de landbouw is veranderd. Vroeger wilde de samenleving dat de prijzen zo laag mogelijk waren, nu wordt ook belang gehecht aan milieu en dierenwelzijn. Doornbos: „D66 probeert die wensen te combineren”.

Doornbos vraagt zich wel af hoe Apotheker het in Brussel gaat doen. Daar worden de komende jaren in Europees verband belangrijke besluiten genomen over de landbouw, een onderwerp waar Van Aartsens inzet veel lof oogstte.

Verder vraagt Doornbos zich af of ook Apotheker zo'n D66'er is die niet wordt gehinderd door een overmaat aan kennis van de landbouw. De partij heeft zich de laatste jaren bepaald niet populair gemaakt bij boeren en tuinders, weet Doornbos. „Bij D66 hoor je ideeën waarvan je niet weet of je er nu om moet lachen of huilen”.

Saillant
Het hoofd van het polderbestuur van de Nederlandse overlegeconomie, de Sociaal-Economische Raad (SER), als minister van sociale zaken: de FNV is er blij mee. „Als dit een signaal is dat ook paars II het overleg met sociale partners hoog in het vaandel heeft, is dit een goed teken”, aldus FNV-bestuurder K. Roozemond.

De hoofdbestuurder maakt de nuancering dat de FNV bewindslieden beoordeelt op beleid en dat de vakcentrale juist op het regeerakkoord kritiek heeft. Roozemond laat wel doorschemeren dat ze ingenomen is met de persoon De Vries. „Hij heeft kennis van zaken en kan goed communiceren”.

Een van de belangrijke punten van kritiek van de FNV op het nieuwe kabinet betreft uitgerekend de portefeuille van De Vries. De FNV wil namelijk dat een gezamenlijk advies van werkgevers en vakbeweging over de sociale zekerheid wordt omgezet in wetgeving. Saillant is dat ook De Vries als SER-voorzitter zich tot voor kort achter dat advies schaarde. Paars II heeft echter andere plannen. Nu De Vries minister van sociale zaken wordt, heeft het gezamenlijke advies weer levenskansen, hoopt de FNV.

Goede vakminister
In medische kring is de herbenoeming van minister Borst op Volksgezondheid goed gevallen. „Wij kunnen goed met haar uit de voeten”, aldus de woordvoerder van de artsenorganisatie KNMG. „Ze heeft bewezen een goede vakminister te zijn. En het is natuurlijk goed dat we iemand krijgen die de dossiers kent”. Ook de ziektekostenverzekeringsmaatschappijen, verenigd in Zorgverzekeraars Nederland, zijn content met de verlenging van haar ministerschap.

De Nederlandse Zorgfederatie, de organisatie van werkgevers in de zorgsector, waarmee Borst eerder in conflict kwam over de cao, ziet de komende periode met de bewindsvrouw vol vertrouwen tegemoet. „Zeker nu de financiële ruimte voor de zorg volgens het nieuwe regeerakkoord is vergroot. Hopelijk gaat het de komende jaren daarom niet alleen meer over het geld, maar ook over de inhoud”, zegt de NZf-woordvoerster.

Bedrijven blij
De kleine en middelgrote ondernemers zijn blij met de komst van minister Jorritsma als opvolger van Wijers op Economische Zaken. De VVD-bewindsvrouw stond al boven aan het wensenlijstje dat MKB Nederland eerder bekendmaakte.

De relatie tussen Wijers en MKB Nederland was zeker in de eerste jaren slecht. Wijers is de man van de avondopenstelling van supermarkten, iets waar de middenstanders zich fel tegen hebben verzet.

Op het terugdraaien van de verruimde openingstijden van winkels door minister Jorritsma hoeven de middenstanders echter niet te rekenen, beseft de woordvoerder. „De discussie gaat zich nu richten op de zondag”. MKB Nederland hoopt dat Jorritsma het technologiebeleid van Wijers, waar ook kleinere bedrijven van konden profiteren, voortzet.

De grootste vereniging van ondernemers, VNO-NCW, onthoudt zich van commentaar op de komst van Jorritsma. „Wij beoordelen bewindslieden op hun beleid”, aldus een zegsman.