Formatie 1998

„Waarschijnlijk opnieuw een gewoon kabinet”

Bemensing paars II
gaat van start

Van onze politieke redactie
DEN HAAG – De gisteren benoemde formateur Kok is vandaag van start gegaan met de bemensing van een tweede paars kabinet. Vanmiddag besprak hij met de fractievoorzitters Melkert (PvdA), Bolkestein (VVD) en De Graaf (D66) de wensen van de paarse partijen. Naar verwachting zal de formatie nog ruim een week in beslag nemen, aldus Kok.

De demissionaire premier zei gisteren tijdens een persconferentie die de drie informateurs gaven nadat zij van hun informatie verslag hadden gedaan bij de Koningin, dat hij verwacht dat ook paars II een „gewoon kabinet” zal zijn, zoals hij dat destijds ook van het eerste paarse kabinet zei. „Alle tekenen wijzen in die richting”.

De onderhandelingen zijn volgens de drie informateurs Kok, Zalm en Borst zonder grote onverwachte en onaangename verrassingen verlopen. Hoewel Kok vlak na de verkiezingen zei dat de stembusuitslag niet vanzelfsprekend wees op de voortzetting van paars, heeft hij steeds met een gevoel van vertrouwen aan de besprekingen deelgenomen en leiding gegeven. Dat vertrouwen wankelde slechts eenmaal. „Dat was tijdens de vaststelling van de financieel-economische paragraaf, een spannende bespreking”.

Dat het regeerakkoord een lijvig werkstuk is geworden, betekent volgens Kok niet dat alles voor de komende vier jaar nu vast is „dichtgeregeld”. Kok, Zalm en Borst zien genoeg ruimte voor gedegen parlementair debat in het parlement. Als verklaring voor de dikte van het akkoord in vergelijking met het eerst paarse akkoord van 1994 voerde Kok aan dat over veel meer beleidsterreinen grondiger is doorgepraat dan toen. „In 1994 was er vooral aandacht voor het financieel-economisch kader. Deze keer was die aandacht niet minder, maar zijn wel veel andere beleidsvragen indringender aan de orde geweest”.

„Geen drijfzand”
Informateur en demissionair bewindsman van financiën Zalm verweerde zich tijdens de persconferentie gistermiddag tegen de kritiek op de financiële degelijkheid van het regeerakkoord: „Het is zeker niet op drijfzand gebouwd”. Dat er ten opzichte van het akkoord van 1994 relatief meer wordt uitgegeven en minder bezuinigd, heeft volgens hem te maken met de veel gunstiger uitgangspositie.

Vooral het financieringstekort is minder groot. Volgens Zalm is ook dit keer uitgegaan van een behoedzaam scenario voor de ontwikkeling van de economie, terwijl beter dan in 1994 is geregeld wat er moet gebeuren met eventuele meevallers. De demissionaire bewindsman verdedigde ook de 1,3 miljard gulden die paars II wil bezuinigen op de afdrachten aan de Europese Unie. Wijzend op het soberder wordend Europees uitgavenbeleid van de laatste jaren en de toenemende steun daarvoor, zei Zalm te geloven dat die 1,3 miljard vrij zeker binnen te halen is.