Formatie 1998

Stijging medicijnprijzen aangepakt

Wijzigingen in
regeerakkoord
substantieel

Van onze politieke redactie
DEN HAAG – De onderhandelaars van PvdA, VVD en D66 hebben gisteravond laat overeenstemming bereikt over aanpassingen in het conceptregeerakkoord. Dat gaat vandaag naar de fracties, die er “ja” of “nee” op moeten zeggen.

Melkert (PvdA), Bolkestein (VVD) en De Graaf (D66) spraken gisteren twaalf uur lang met de drie informateurs Kok (PvdA), Zalm (VVD) en Borst (D66) over de bijna 200 amendementen die de Tweede-Kamerfracties donderdag op het conceptregeerakkoord hadden ingediend. Dat heeft tot belangrijke wijzigingen in de tekst geleid.

Grotestedenbeleid
D66 wilde en kreeg meer geld voor het grotestedenbeleid, meer geld voor investeringen in het milieu van derdewereldlanden en 100 miljoen gulden om de OV-jaarkaart voor studenten te houden zoals die nu is. Sinds gisteren is de kans bovendien gestegen dat er voor het grotestedenbeleid een aparte minister komt.

Ook de PvdA boekte winst. Melkert stelde vannacht tevreden vast dat de tekst van het regeerakkoord „een stuk sterker” is geworden. Zo zal het nieuwe kabinet de overschrijdingen door de alsmaar stijgende medicijnprijzen „flink te lijf gaan”. Apothekers worden gedwongen de prijzen te doen dalen, waardoor er geld vrijkomt voor extra investeringen in ouderenzorg.

Defensie
De VVD moet slikken dat de voorgenomen bezuinigingen op Defensie op 375 miljoen gulden gehandhaafd blijven. De VVD-fractie had voor minimaal een halvering gepleit. Demissionair minister Voorhoeve heeft deze week zelfs gezegd dat hij met het huidige bedrag niet akkoord kan gaan.

Bolkestein zei niet te weten of Voorhoeve vandaag over zijn bezwaren heen zal stappen. Waarschijnlijk zal de fractie niet unaniem maar bij meerderheid met het regeerakkoord instemmen. De VVD is er wel in geslaagd extra geld toegezegd te krijgen voor de bereikbaarheid van de Randstad.

Niet zuur
De bijeenkomst duurde gisteren veel langer dan verwacht. De drie onderhandelaars zouden aan het begin van de avond opbreken, maar uiteindelijk werd het na middernacht. Volgens De Graaf was dat niet het gevolg van werkelijk politieke problemen. De onderhandelingen waren „stevig”: „niet zwaar, maar wel intensief”. Ze hebben er uiteindelijk toe geleid dat alledrie de partijen vannacht „niet zuur maar redelijk tevreden” naar huis zijn gegaan, aldus De Graaf.