Formatie 1998

Koopkracht stijgt voor alle burgers

Paars II zorgt voor
450.000 extra banen

Van onze politieke redactie
DEN HAAG – Uitvoering van het regeerakkoord door het te formeren kabinet-Kok II levert in de komende vier jaar 450.000 extra banen op (inclusief deeltijdbanen). Dat komt neer op een stijging van de werkgelegenheid met 1,5 procent. De geregistreerde werkloosheid, nu 5,25 procent, neemt daardoor af met 0,8 procentpunt.

Deze cijfers komen uit de berekeningen die het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft gemaakt over het concept-regeerakkoord voor het toekomstige kabinet. Deze berekeningen zijn gisteravond vrijgegeven voor publiciteit, nadat de onderhandelaars Melkert (PvdA), Bolkestein (VVD) en De Graaf (D66) het over de inhoud van het conceptregeerakkoord waren eens geworden.

Volgens de onderhandelaars wil het nieuwe kabinet veel investeren en veel doen voor de laagstbetaalden, maar dan wel binnen strenge financiële kaders. Tijdens de persbriefing van de onderhandelaars gisteren bleek niets van irritatie bij Bolkestein en De Graaf over de opstelling van Melkert. Integendeel, Melkert had helemaal niet voor stagnatie gezorgd. Alle drie de onderhandelaars hebben gisteren nog eens wat puntjes met de informateurs Kok (PvdA), Zalm (VVD) en Borst-Eilers (D66) doorgenomen.

Voorbehoud
„We hebben een uitbundige discussie met de drie informateurs over alle details gehad”, zo vatte Bolkestein de gesprekken van gisteren samen. De Graaf heeft op het laatste moment nog namens zijn fractie een formeel voorbehoud gemaakt bij een klein onderdeel van het conceptakkoord. D66 wil een aanzienlijke verhoging van het bedrag dat is uitgetrokken voor milieu-investeringen in ontwikkelingslanden.

In het concept is 150 miljoen gulden uitgetrokken voor milieu-investeringen in arme landen, waaronder de landen in Midden- en Oost-Europa. Die landen behoren niet tot de ontwikkelingslanden en dus wordt dat bedrag niet uit het geld van Ontwikkelingssamenwerking (OS) gehaald. De PvdA wil eenzelfde bedrag uittrekken voor de allerarmste landen. Dat bedrag komt wel ten laste van het OS-budget. Volgens D66 moet dat bedrag worden verhoogd tot 250 of 300 miljoen gulden.

De informateurs en de onderhandelaars toonden zich gisteren tevreden over de berekeningen van het CPB. Overigens zou zonder de extra maatregelen die in het conceptakkoord zijn opgenomen, de werkgelegenheid al groeien met zo'n 300.000 extra banen.

De 150.000 banen die uit dit akkoord voortvloeien ontstaan voor bijna de helft bij de overheid en de aan de overheid verwante instellingen. Zo leveren de maatregelen om het in dienst nemen van langdurig werklozen te stimuleren zo'n 60.000 arbeidsplaatsen op. Het verschil tussen de percentages voor groei (1,5) en daling werkloosheid (0,8) komt voort uit toename van het arbeidsaanbod als gevolg van groei van de bevolking.

Inflatie
Het regeerakkoord zorgt, aldus de CPB-berekeningen, voor een extra economische groei van 0,3 procent. Dat is vooral het gevolg van de voorgenomen lastenverlichtingen, investeringen in de kennis- en fysieke infrastructuur en maatregelen om de arbeidsmarkt nog meer te activeren. De extra groei gaat gepaard met een daling van de inflatie naar ongeveer 2 procent.

De daling van de inflatie is vooral een gevolg van de matige ontwikkeling van de lonen. Die blijven 0,7 procent onder eerdere ramingen. De voorgenomen extra lastenverlichtingen zorgen ervoor dat de looneisen in de cao-onderhandelingen bescheiden kunnen blijven, zo meent het CPB. Alle inkomenscategorieën gaan er in de komende kabinetsperiode, zij het bescheiden, op vooruit. Het financieringstekort daalt in de komende vier jaar met 0,3 procentpunt tot 1,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De staatsschuld loopt fors terug en zal in 2002 uitkomen op ruim 65 procent. Zowel financieringstekort als staatsschuld zal nog sterker dalen als de economische groei uitstijgt boven de nu aangehouden sobere raming van 2 procent per jaar. De CPB-berekeningen voor dit concept zijn aanmerkelijk gunstiger dan die voor het regeerakkoord van het eerste kabinet-Kok. Toen werd een groei van 350.000 banen voorspeld en een geringere daling van de staatsschuld. Maar door een forse economische groei zijn de resultaten van Kok I veel gunstiger dan verwacht.