Formatie 1998

Kleine zelfstandige uit particuliere verzekering

Eigen bijdrage in het
Ziekenfonds verdwijnt

Van onze politieke redactie
DEN HAAG – Het nieuwe kabinet zal de eigen bijdrage van 200 gulden die ziekenfondspatiënten nu voor medicijnen, de specialist, het ziekenhuis en de fysiotherapeut moeten betalen, schrappen. Ook de eigen bijdrage van 55 gulden voor de thuiszorg verdwijnt.

Dat zijn de onderhandelaars van de drie paarse partijen gisteren in overleg met het informatietrio Kok (PvdA), Zalm (VVD) en Borst-Eilers (D66) overeengekomen. In plaats van eigen bijdragen gaan ziekenfondsverzekerden in de toekomst 110 gulden per jaar meer premie betalen. De eigen bijdrage voor de thuiszorg wordt vervangen door de premie met nog eens 18 gulden per jaar te verhogen.

Kleine zelfstandigen die minder verdienen dan de ziekenfondsgrens (61.000 gulden), kunnen zich straks via het Ziekenfonds tegen ziektekosten verzekeren. Volgens D66-onderhandelaar De Graaf zullen hiervan zo'n 100.000 mensen gebruikmaken. Nu zijn deze zelfstandigen aangewezen op de veel duurdere particuliere ziektekostenverzekering.

Solidariteitsheffing
De onderhandelaars hebben ook afgesproken dat de WTZ-regeling, de solidariteitsheffing die iedereen betaalt om de gezondheidszorg voor ouderen betaalbaar te houden, wordt gewijzigd. Na wijziging kunnen ziektekostenverzekeraars de (hoge) kosten van de verzekering van ouderen minder makkelijk afwentelen op de samenleving als geheel. Momenteel worden deze kosten gespreid over alle particulier verzekerden.

Door die mogelijkheid van afwenteling hebben de verzekeraars nu geen enkele prikkel om de kosten te drukken. De speciale verzekering voor ouderen, de standaardpakketpolis (SPP), wordt in de komende jaren geleidelijk afgeschaft. Wie dan 65 jaar wordt, krijgt geen recht meer op de SPP, maar komt gewoon in het Ziekenfonds terecht als zijn inkomen voldoet aan de norm.

De onderhandelaars hebben ook besloten de verhoging van de ziekenfondsgrens te koppelen aan de prijsindex en niet meer aan de loonindex. Daardoor zal de grens straks minder snel stijgen en zullen werknemers dus eerder uit het fonds moeten overstappen naar een particuliere verzekering.

Ervaringen
PvdA-onderhandelaar Wallage zei gisteravond tijdens de persconferentie dat de onderhandelaars niet het gehele verzekeringsstelsel voor de zorg overhoop hebben willen halen. Met „grote en meeslepende debatten” over het stelsel „hebben we geen goede ervaringen”, aldus de PvdA'er.

De eigen bijdrage is geschrapt omdat „niet iedereen overtuigd was van de remmende werking daarvan”. Omdat het stelsel niet grondig wordt gewijzigd, blijft het voor miljonairs mogelijk via het Ziekenfonds verzekerd zijn. Dat kan als ze een baan hebben waarvoor ze loon ontvangen dat beneden de ziekenfondsgrens blijft.

De onderhandelaars hebben gisteren ook over enkele andere onderwerpen overeenstemming bereikt. In het mediabeleid zal het kabinet uitgaan van de handhaving van drie televisienetten. Maar er komt wel onderzoek naar het bestaansrecht van vijf radiozenders. Het nieuwe kabinet zal bevorderen dat huurders hun huurwoning kunnen kopen. De stijging van de huren van woningwetwoningen zal gematigd blijven.

Kiesrecht
De onderhandelaars zijn het gisteren niet eens geworden over de vraag of niet-Nederlanders die langer dan vijf jaar in ons land verblijven, kiesrecht krijgen voor de Provinciale Staten. Deze buitenlanders mogen nu alleen bij gemeenteraadsverkiezingen hun stem uitbrengen. Zij hebben afgesproken dit punt, waarover PvdA, D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer een initiatiefwetsvoorstel hebben ingediend, niet in het regeerakkoord te regelen.

De onderhandelaars spreken hoogstwaarschijnlijk vandaag voorlopig voor het laatst met het informatietrio. De informateurs gaan morgen beginnen met het schrijven van een conceptregeerakkoord. Dat concept wordt in de loop van de volgende week ter goedkeuring aan de fracties voorgelegd.