Formatie 1998

VVD-fractie tegen bezuinigingen op Defensie

Financieel akkoord
weer ter discussie

Van onze politieke redactie
DEN HAAG - De drie onderhandelaars van de paarse fracties –Wallage (PvdA), Bolkestein (VVD) en De Graaf (D66)– zetten vandaag, tot en met vanavond, hun besprekingen voort over het financieel akkoord dat zij maandag hebben bereikt. Zij hebben dat akkoord gisteren aan hun fracties voorgelegd. Die reageerden „welwillend”, maar formuleerden ook enkele mitsen en maren.

De drie onderhandelaars zijn daarom vandaag opnieuw in de slag gegaan over het financiële kader voor het komende kabinet. De verwachting is overigens niet dat er nog veel zal veranderen aan de plannen zoals die maandag naar buiten zijn gekomen.

De drie onderhandelaars verdedigden het akkoord gisteren in hun eigen fracties. Die spraken er hun vertrouwen in uit en verwachten dat er dankzij deze doorbraak nu snel een regeerakkoord zal komen. Maar de VVD-fractie tekende ernstige bezwaren aan tegen de bezuinigingen op het budget van Defensie (375 miljoen). Voorhoeve zei na afloop van het fractieberaad dat die plannen „een duidelijk punt zijn dat de onderhandelaars nog moeten veranderen”.

De PvdA'ers zijn het niet eens met het voornemen om Ontwikkelingssamenwerking met 125 miljoen gulden per jaar te korten. Gisteren zoemde het gerucht dat demissionair minister Pronk zelfs zou hebben gedreigd dat hij onder deze omstandigheden niet op zijn post terugkeert. Maar Wallage ontkende dat.

Medicijnspook
Ronduit verwarrend vinden de fracties de afspraak die gemaakt is over de aardgasbaten. Belastingmeevallers worden gebruikt om het financieringstekort terug te dringen en de lasten te verlichten. Geld voor nieuw beleid moet uit onderbesteding van de ministeries en uit meevallende aardgasbaten komen. Maar hoe hard is dat laatste eigenlijk? vroegen vooral de PvdA'ers zich af.

Ook blijven er zorgen bestaan over het 'medicijnspook'. Voor de gezondheidszorg is 2,1 miljard gulden extra uitgetrokken (in het bijzonder voor het wegwerken van de wachtlijsten), maar vooral bij D66 en PvdA bestaat de vrees dat dit geld grotendeels zal verdwijnen in de put van de almaar stijgende medicijnprijzen.

Schiphol
Vandaag spreken de drie onderhandelaars verder met elkaar over deze knelpunten. Gisteren hebben zij het gehad over een dozijn andere punten waarover nog afspraken moeten worden gemaakt voordat er sprake kan zijn van een regeerakkoord. Schiphol is het meest heikele punt. Daarover is ook gisteren geen besluit genomen, of het moest zijn dat de drie partijen besloten hebben dat het nieuwe kabinet voor 1 januari 1999 een besluit moet hebben genomen over de vraag of Schiphol verder kan groeien en of er een satelliet-vliegveld nodig is. De adviezen van verschillende instanties spreken elkaar tegen. „Daar moeten we ons bij neerleggen. We leven nu eenmaal in een radenrepubliek”, zei Bolkestein berustend.