Formatie 1998

CPB: Belastingplan goed voor werkgelegenheid

VVD bijna eens met
ander Ziekenfonds

Van onze politieke redactie
DEN HAAG – De drie paarse partijen PvdA, VVD en D66 staan op het punt een akkoord te bereiken over hervorming van het Ziekenfonds. De VVD lijkt haar verzet tegen een verplichte volksverzekering tegen ziektekosten op te geven.

Niet het loon, maar het inkomen wordt bepalend voor deelname aan het Ziekenfonds. Hierdoor kunnen kleine zelfstandigen tot het Ziekenfonds toetreden. Mensen die op grond van een klein salaris ziekenfondsverzekerden zijn, maar daarnaast over inkomen uit vermogen beschikken, vallen buiten het gewijzigde stelsel en moeten zich particulier en dus duurder verzekeren.

Tot voor kort was de VVD mordicus tegen een verplichte volksverzekering tegen ziektekosten. VVD-onderhandelaar Bolkestein ontkende gisteren evenwel dat zijn partij van het Ziekenfonds af wil. Hij zei in te zien dat het huidige stelsel onrechtvaardigheden in zich heeft. De VVD'er acht een compromis over dit dossier zeker mogelijk. De informateurs zullen nu met voorstellen komen.

Ongenoegen
De fractiespecialisten van de drie paarse partijen zijn bepaald niet tevreden over de manier waarop de informateurs Kok (PvdA), Zalm (VVD) en Borst-Eilers (D66) omspringen met de zorg. De specialisten weigeren te aanvaarden dat de zorg zélf moet opdraaien voor tegenvallers. Want dan blijft er te weinig geld over voor terugdringing van de wachtlijsten en andere uitgaven.

De specialisten hebben hun ongenoegen in een vrij pittige brief aan het informatietrio bekendgemaakt. De informateurs wilden van hen voorstellen vernemen om een gat van 900 miljoen gulden te dichten. Informateur Zalm heeft dat bedrag voorlopig in mindering gebracht op het bedrag dat is vrijgemaakt voor de zorg. Maar de fractiespecialisten vinden dat „onverantwoord”.

De onderhandelaars Wallage (PvdA), Bolkestein (VVD) en De Graaf (D66) hebben gisteren vrijwel overeenstemming bereikt over het toekomstige asielbeleid. Asielzoekers worden bij binnenkomst in ons land verdeeld in twee groepen: statushouders en niet-statushouders. De VVD heeft aanvaard dat het hoger beroep tegen een afwijzende beslissing op een asielverzoek blijft gehandhaafd. Maar de afgewezen asielzoeker moet een uitspraak in hoger beroep in principe in het land van herkomst afwachten.

Zwarte doos
De onderhandelaars hebben gisteren ook overeenstemming bereikt over de toekomst van het publieke omroepbestel. De drie publieke netten blijven bestaan. Over de financiering van deze netten wordt nog onderhandeld. Daarnaast zijn de 'paarse' fracties het erover eens de privé-kilometers van de 'auto van de zaak' in de komende kabinetsperiode anders te belasten. In plaats van een vast percentage van de nieuwwaarde van de auto zullen vanaf 2001 de werkelijk gereden privé-kilometers worden belast.

De bedoeling daarvan is dat mensen die in hun vrije tijd de auto van de zaak laten staan, goedkoper af zijn. Alleen is nog niet duidelijk hoe exact kan worden gecontroleerd welke kilometers privé en welke zakelijk zijn. Gedacht wordt aan het aanbrengen van een 'zwarte doos' onder de motorkap.

Onder druk
Volgens Bolkestein, die gisteren de dagvoorzitter van de onderhandelaars was, komen de informateurs dezer dagen met voorstellen over „potentiële struikelblokken” als bezuinigingen op Defensie en Ontwikkelingssamenwerking. Ook over het algemene financiële kader hebben de onderhandelaars nog geen overeenstemming bereikt.

VVD en D66 hebben de onderhandelingen onder druk gezet door te eisen dat er nog deze week een conceptregeerakkoord ligt. De VVD vindt dat informateur Kok zijn fractie tot de orde moet roepen. Want met name de PvdA-fractie kwam vorige week in het geweer tegen de strenge financiële voorstellen die door de drie informateurs op tafel waren gelegd. Bij de PvdA-fractie wordt vrij laconiek op het ongeduld van de partners gereageerd.

Werkgelegenheidsstimulans
Goed nieuws voor de informatie kwam gisteren van het Centraal Planbureau (CPB). Dat bureau heeft berekent dat het plan voor belastingherziening op langere termijn een groei van de werkgelegenheid met 1,6 procent zal betekenen. Dat komt neer op 100.000 extra arbeidsjaren. Volgens de geldende statistieken zouden er dan zo'n 120.000 mensen extra aan de slag kunnen. De werkgelegenheidsstimulans komt vooral door de „werknemersbonus”, die de paarse fracties boven op het bestaande arbeidskostenforfait willen toekennen. Die bonus werkt vooral gunstig uit voor de lagere inkomens.