Formatie 1998

Meer geld voor onderwijs, politie, Justitie

Informateurs komen
Kamer uitleg geven

Van onze politieke redactie
DEN HAAG – De Tweede Kamer heeft gisteren besloten in te gaan op het aanbod van de informateurs om mondeling inlichtingen te geven over het verloop van de kabinetsformatie. Een verzoek van GroenLinks om dit te doen, kreeg de steun van het CDA, de SP en de regeringspartijen PvdA en D66. Coalitiepartner VVD wil liever wachten tot de informateurs hun werk hebben afgerond.

GroenLinks-leider Rosenmöller drong dinsdag al aan op een uitnodiging aan de informateurs om inlichtingen te geven over de kabinetsformatie. De informateurs lieten dezelfde dag nog weten daarmee liever te wachten tot ze hun opdracht hebben beëindigd, maar gehoor te zullen geven aan een verzoek daartoe als de Kamer daaraan zou hechten. Dat laatste was voor Rosenmöller reden om het verzoek gisteren opnieuw aan de orde te stellen.

De informateurs lieten gisteravond in een reactie op het ordedebat weten dat zij naar de Kamer zullen komen, maar dat zij het „niet gewenst” achten in te gaan op het verzoek van de CDA-fractie om schriftelijke inlichtingen te verstrekken over het verloop van de informatiebesprekingen.

Het CDA noemt deze reactie „onbegrijpelijk”. Een woordvoerder van de CDA-fractie liet weten dat het CDA niet heeft gevraagd om schriftelijke inlichtingen over de voortgang van de informatiebesprekingen, maar om „feitelijke informatie”, zoals bijvoorbeeld rapporten van het Centraal Planbureau die de informateurs gebruiken om tot besluitvorming te komen.

Foto
De onderhandelaars Bolkestein (VVD), Wallage (PvdA) en De Graaf (D66) willen in de komende periode meer geld investeren in het onderwijs en in politie en Justitie. Hoeveel de budgetten van deze beleidsterreinen precies zullen stijgen, is nog afhankelijk van andere financiële afspraken, zoals de omvang van de bezuinigingen op de gehele rijksbegroting (nu is 6 miljard ingeboekt) en de economische groei. Vooralsnog zou het onderwijs de komende jaren 1,5 miljard gulden extra krijgen en politie en Justitie zo'n 500 miljoen gulden.

De onderhandelingen over de zaken waaraan dat extra geld moet worden besteed, moeten overigens nog beginnen. Daarom wilden de drie onderhandelaars gisteravond eigenlijk nog niet zoveel zeggen. „Pas als de foto helemaal scherp is, laten we hem zien”, zei Wallage. Bolkestein verzekerde dat de onderhandelaars niet stil zitten.

Alle wensen voor het onderwijs bij elkaar zijn in ieder geval duurder dan de 1 miljard die waarschijnlijk beschikbaar komt. Op het wensenlijstje van het onderwijs staan de verkleining van klassen, de verbetering van de positie van de leraar, de invoering van computers op alle scholen en de verbetering van de studiefinanciering. De komende weken moet duidelijk worden welke zaken prioriteit krijgen.

Vier belastingtarieven
De fractiespecialisten die zich bezighouden met de herziening van het belastingstelsel, maken voortgang. In ruil voor het schrappen van aftrekposten worden de belastingtarieven verlaagd. De belastingvrije som wordt vervangen door een aftrekpost van 3000 à 4000 gulden, die voor iedereen in guldens gelijk is.

Het tarief in de hoogste schijf daalt waarschijnlijk van 60 naar 52 procent. Het tarief in de tweede schijf zou met 7 procentpunten dalen tot 43 procent. De eerste schijf, waarvan het tarief op dit moment bijna 37 procent bedraagt, willen de specialisten opsplitsen. Op de eerste 30.000 gulden moet een tarief gelden van 32 procent, voor de rest een van 35 procent. De bestaande tariefsstructuur wordt dus met een nieuw tarief uitgebreid.