Formatie 1998

Onderhandelaars stoeien met ombuigingen

CDA-leider vreest voor
financiële „list” paars II

Van onze politieke redactie
DEN HAAG – CDA-leider De Hoop Scheffer vreest voor de financiële degelijkheid van een nieuw paars kabinet. „In een poging iedereen tevreden te stellen zonder ingrijpend te bezuinigen, lopen de onderhandelaars het risico een financiële tijdbom voor zichzelf in te bouwen”, aldus De Hoop Scheffer gisteravond op een CDA-bijeenkomst in Capelle aan den IJssel.

De CDA-leider verweet de onderhandelaars bij de kabinetsformatie „een financiële list” toe te passen om maar niet fors te hoeven bezuinigingen. Volgens De Hoop Scheffer rekenen zij zich rijk met de aanname dat de economie in 1999 met 3 in plaats van met 2 procent zal groeien. Daarmee laat paars II het behoedzame scenario los „en creëert het voor zichzelf een financiële tijdbom”.

De CDA-leider zei in Capelle aan den IJssel verder dat die „list” de paarse onderhandelaars wordt ingegeven door een aantal „financiële lijkjes die tijdens deze formatie uit de kast kwamen rollen”. Hij doelde daarbij met name op het onderwijs, waar geen geld was gereserveerd voor het onderhoud van computers, de extra kosten voor het oplossen van de millenniumproblematiek en de hogere kosten voor de vorige maand afgesloten zorg-cao.

„Ruimte om dat allemaal te betalen is er niet als de verkiezingsbeloften gestand moeten worden gedaan en er ook nog eens 5 miljard nodig is voor de belastingplannen”, aldus De Hoop Scheffer. „Dan moet er bezuinigd worden, zou je zeggen. Maar ja, als er één ding is waar PvdA en VVD het niet gemakkelijk over eens worden, dan is dat wel bezuinigen”.

Meevaller
De informateurs en onderhandelaars van die partijen nemen alle tijd om tot overeenstemming te komen over de precieze ombuigingen. Gisteravond zetten zij alle 35 voorstellen voor ombuigingen die in omloop zijn op een rijtje om ze vervolgens door te nemen. De paarse partijen willen tussen de 5 en 6 miljard gulden bezuinigen. Dat geld hebben ze nodig om nieuw beleid te financieren.

De exacte omvang van de bezuinigingen wordt pas vastgesteld als is besloten hoeveel daarvoor nodig is en hoeveel wordt uitgetrokken voor lastenverlichting en de verlaging van het financieringstekort.

De melding van een meevaller van 800 miljoen gulden gistermiddag door het Centraal Planbureau verlicht de onderhandelingen wellicht iets. Volgens de jongste CPB-raming komt het financieringstekort dit jaar uit op 1,5 procent, 0,1 procent lager dan in maart was voorzien.