Formatie 1998

Kamermeerderheid steunt De Boer

Ministersruzie over
reductie broeikasgas

Van onze politieke redactie
DEN HAAG – Minister de Boer van milieu keert niet terug in een volgend kabinet wanneer dat niet ten minste 6 procent van de uitstoot van broeikasgassen wil reduceren. Daardoor botst De Boer met de minister Wijers (Economische Zaken) en Zalm (Financiën), die weigeren akkoord te gaan met een dermate „ambitieus” voorstel.

Het conflict rijst aan de vooravond van een belangrijke vergadering van de Europese milieuministers in Luxemburg over de uitstootbeperking van broeikasgassen. Aanstaande vrijdag vergadert de Nederlandse ministerraad over het standpunt dat minister De Boer daar namens Nederland moet innemen.

Het lijkt er vooralsnog niet op dat het kabinet er vrijdag uit zal komen. Het gevolg daarvan is dat minister De Boer zich volgende week tijdens de Europese vergadering op de vlakte zal houden, zo legde de bewindsvrouw gistermiddag uit in de Tweede Kamer. Mevrouw De Boer zei onzeker te zijn over de uitkomst van de ministerraadsvergadering van aanstaande vrijdag.

De EU heeft vorig jaar tijdens de klimaatconferentie in Kyoto een reductie van 8 procent beloofd. Deze is nog niet over de lidstaten verdeeld. Minister De Boer is echter fel tegenstander van het voorstel van EU-voorzitter Engeland dat Nederland in 2010 8 procent minder broeikasgassen moet uitstoten dan in 1990. Zij wil er in Luxemburg alles aan doen om dat percentage naar 6 te verlagen. De Boer is voor een reductie met 8 procent als er een Europese ecotax komt. Een aantal lidstaten wil daar echter niets van weten.

De ministers Wijers en Zalm vinden dat plan van De Boer nog te ambitieus. In de Kamer geldt dat ook voor de VVD, terwijl ook D66-woordvoerder Van Boxtel woensdag waarschuwde dat Nederland niet te hard moet lopen. Het kost Nederland veel meer geld dan andere landen om de lucht schoon te houden. Daarom moet er volgens de criticasters een andere verdeling in de EU komen.

Een kamermeerderheid van PvdA, CDA en GroenLinks vindt juist dat De Boer zich te slap opstelt en zonder meer moet instemmen met een reductie van 8 procent. Het CDA hekelde de „ongeloofwaardigheid” van De Boer. Nederland heeft steeds voorop gelopen in de bescherming van het klimaat.

Europees
Een motie van GroenLinks-kamerlid Vos om de Nederlandse inzet bij de onderhandelingen op 8 procent zonder voorwaarden te handhaven, kreeg tijdens de plenaire behandeling geen steun. Dit in tegenstelling tot een motie van PvdA-lid Crone om als Nederland te pleiten voor een gemeenschappelijk Europees beleid.

Volgens het laatste voorstel van EU-voorzitter Engeland moet Engeland zelf 12 procent reduceren, België 9, Italië 7 en Duitsland 22,5. Engeland en Duitsland kunnen echter veel makkelijker aan hun opdracht voldoen dan Nederland, aldus De Boer. Landen als Griekenland en Ierland mogen juist meer broeikasgassen uitstoten.