Formatie 1998

De Graaf: Paarse onderhandelaars op één lijn

Akkoord over homo-
huwelijk en euthanasie

DEN HAAG – De onderhandelaars Wallage (PvdA), Bolkestein (VVD) en De Graaf (D66) hebben gisteren een akkoord bereikt over het homohuwelijk. In de komende regeerperiode zal het voor personen van hetzelfde geslacht mogelijk worden met elkaar te trouwen.

Ook zijn ze het erover eens geworden dat de euthanasiewetgeving zal worden versoepeld in de geest van een initiatiefwetsvoorstel dat D66 eerder dit jaar heeft ingediend.

D66-fractieleider De Graaf heeft dat gisteren meegedeeld na afloop van besprekingen tussen de onderhandelaars en de informateurs Kok, Zalm en Borst.

Een Tweede-Kamermeerderheid heeft zich kort voor de verkiezingen in een motie al uitgesproken voor het homohuwelijk. Het nieuwe kabinet zal die motie uitvoeren en met een wetsvoorstel komen. Overigens stemde een deel van de VVD destijds tegen de motie. Partijleider Bolkestein behoorde tot de tegenstemmers. Maar Bolkestein zei gisteren dat zijn persoonlijke standpunt „niet terzake doet”. „Ik heb bij de onderhandelingen het meerderheidsstandpunt van mijn fractie verdedigd”.

Dat homo's met elkaar mogen trouwen, wil overigens niet zeggen dat zij dezelfde rechten krijgen als heteroparen als het gaat om adoptie van kinderen. Volgens De Graaf zijn het regelen van het homohuwelijk en de adoptiewetgeving twee verschillende zaken.

Artsen vrijuit
De kern van de nieuwe euthanasieregeling zal zijn dat artsen niet meer vervolgd kunnen worden als zij zich aan zorgvuldigheidseisen hebben gehouden, al blijft euthanasie wel in het Wetboek van Strafrecht geregeld. In de huidige wetgeving is euthanasie in principe altijd strafbaar, al gaat het openbaar ministerie niet steeds tot vervolging over.

D66 heeft in maart een initiatiefwetsvoorstel ingediend met deze strekking. De fracties van PvdA en VVD hebben zich daar later bij aangesloten, zodat het paarse akkoord op dit punt niet als een verrassing komt.

De drie partijen zijn het nog niet eens over het geven van kiesrecht aan buitenlanders voor de Provinciale Staten. PvdA en D66 zijn daarvoor, maar de VVD vindt dat het kiesrecht voor buitenlanders beperkt moet blijven tot gemeenteraden.