De eeuw in het hart

„Openheid en respect bij RPF trekt
veel christelijke jongeren aan”

Door H. van den Berge
De moderne maatschappelijke ontwikkelingen maken jongeren onzeker, constateert voorzitter Gerdien Rots van de RPF-jongeren. „We moeten dan ook niet negatief doen over de veranderende opvattingen van de jeugd. Iedere tijd vraagt om een eigen vertaling van de christelijke normen en waarden”.

Dat jongeren ruimer denken over bepaalde zaken hoeft volgens Gerdien (26) niet per definitie negatief te worden uitgelegd. „Het kan betekenen dat alles oppervlakkiger wordt, dat alles moet kunnen. Als dat de achtergrond is, is de tendens een slecht teken. De gewijzigde opvattingen kunnen echter ook wijzen op de behoefte aan nuance. Jongeren, en trouwens ook ouderen, worden minder stellig en dat vind ik niet negatief. Het geeft aan dat ze niet alleen meer ruimte willen voor andere meningen, maar ook belangstelling daarvoor tonen. Dat vind ik positief, want het leidt tot meer openheid en respect”.

Middenweg
De tegenstelling in het onderzoek tussen aanpassing aan de wereld en juist het bieden van weerstand tegen allerlei moderne ontwikkelingen, vindt Gerdien niet terecht. „Als je je levensstijl afstemt op wat in de samenleving gebeurt, hoeft dat nog geen volledige aanpassing te betekenen. Ik pleit voor een middenweg, waarbij de christelijke normen en waarden heel duidelijk overeind blijven staan, maar waarbij iemand zich tegelijkertijd niet van de samenleving hoeft af te keren”.

Volgens de voorzitter van de RPF-jongeren (ruim 1800 leden) hoeven de veranderende opvattingen geen vervaging van de normen in te houden. „De tien geboden blijven hetzelfde, maar vragen wel om een vertaling naar de huidige ontwikkelingen. Ieder mens zal dat anders doen. De manier waarop de bijbelse principes worden ingevuld, is de verantwoordelijkheid van elke christen. Als dat weloverwogen wordt gedaan, dient er ruimte te zijn voor verschillende meningen”.

Om haar standpunt toe te lichten, wijst Gerdien op het gebruik van voorbehoedmiddelen voor het beperken van de gezinsgrootte. „Als een echtpaar dat doet omdat het in deze hectische tijd steeds moeilijker wordt om alle kinderen genoeg aandacht te schenken, kan dat een zuivere afweging zijn. De kern van het christelijk geloof is immers om een ander tot zijn recht in Christus te laten komen en dan hoeft er in dat geval niet per se sprake te zijn van een vervaging van de bijbelse principes”.

Waar de grens ligt tussen wat op basis van de christelijke normen en waarden wel en wat niet mag, is heel moeilijk aan te geven, vindt Gerdien. Ze stelt dat het ontbreken van duidelijkheid hierover juist in deze tijd, waarin de ontwikkelingen heel snel gaan, leidt tot gevoelens van onzekerheid bij haar en vele andere jongeren. „Het is niet gemakkelijk om je leven vorm te geven, maar de leidraad daarbij moet zijn dat je dat doet vanuit de liefde tot God en de naaste. We moeten leven zoals Jezus leefde”.

Sfeer
De toenemende belangstelling onder jongeren voor de RPF wordt volgens Gerdien veroorzaakt door het feit dat de sfeer in haar partij beter aansluit bij de leefwereld van de jeugd dan de opstelling van de SGP. „Binnen de RPF bestaan veel verschillen, ook qua geloof en kerkelijke standpunten, maar toch leidt dat niet tot problemen. De reden is dat er bij ons openheid en respect voor andere meningen is. Er wordt ingezien dat we allemaal christenen zijn. Een dergelijke open houding spreekt de jeugd aan”.

10 oktober 1998


ROTS