Financiën en Economie

Morris Tabaksblat gaat met pensioen

Burgmans nieuwe
topman Unilever

ROTTERDAM – De 52-jarige Anthony Burgmans wordt de nieuwe topman van Unilever. Burgmans, al sinds 1972 in dienst van de voedings- en wasmiddelenmultinational, volgt daarmee Morris Tabaksblat op.

Tabaksblat heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Op 4 mei, tijdens de algemene aandeelhoudervergadering, zal hij terugtreden en de voorzittershamer aan Burgmans overdragen.

De benoeming van Burgmans tot voorzitter van de raad van bestuur komt niet als een verrassing. Zijn naam circuleerde al langer. September vorig jaar breidde Unilever het hoogste bestuurscollege uit tot acht man om zo een plaats voor Burgmans te creëren.

Met het aanstellen van Burgmans zet het concern een traditie voort van benoemingen uit eigen kweek.

Hij bekleedde marketing- en verkoopfuncties op verschillende niveaus en werkte bij Nederlandse en buitenlandse Unilever-bedrijven. Burgmans was actief in de divisies was- en voedingsmiddelen en persoonlijke verzorging. Zo heeft hij, sinds het begin van zijn Unilever-loopbaan in 1972, alle hoeken en gaten van het concern gezien.

Zijn naam als mogelijke topman circuleerde al langer. In 1994 werd hij in de raad van bestuur verantwoordelijk voor de Europese ijs- en diepvriesproducten van Unilever en tevens voorzitter van het comité dat de Europese activiteiten van Unilever coördineert.

Die positie wordt door Unilever-watchers als een mooie springplank voor de hoogste post beschouwd. IJs is een kernactiviteit en Europa is nog altijd goed voor de helft van Unilevers omzet. Toen hij september vorig jaar de tweede Nederlandse vice-voorzitter van de raad van bestuur werd, was voor iedereen duidelijk dat Burgmans de huidige topman Tabaksblat zou opvolgen.

Een van Burgmans grote verdiensten is de ordening van de Europese activiteiten. De winstgevende chemiebedrijven werden verkocht voor 15,5 miljard gulden en ook een keten van visrestaurants verdween uit het Unilever-huis.

Droefenis
Tot droefenis van de bonden ging de nieuwe topman ook door met het sluiten van fabrieken, omdat de Europese markt efficiënter te bedienen is vanuit een beperkt aantal grote productielocaties. Gevolg: stijgende winstmarges, met als voorlopig hoogtepunt een marge van 12,4 procent over de eerste 9 maanden van vorig jaar.

„Het huis is grotendeels op orde, al hebben we nog wel wat te doen”, zei Burgmans onlangs in een interview met NRC Handelsblad. Daar kondigde hij aan snelle introducties van nieuwe producten te willen. Graag zou hij ook elke 5 jaar een nieuwe categorie aan het palet van Unilever-producten toevoegen.