Financiën en Economie

ECB laat tarieven in eurozone ongemoeid

Britse centrale bank
verlaagt rente opnieuw

Van onze redactie economie
FRANKFURT – Groot-Brittannië heeft gisteren de rente met een half procentpunt verlaagd. De Europese Centrale Bank (ECB) daarentegen besloot tijdens het tweewekelijkse overleg van de directie en de centralebankiers van de elf eurolanden geen wijzigingen aan te brengen in haar beleid.

De Bank of England bracht het belangrijkste tarief van 6,0 naar 5,5 procent. De ingreep kwam niet als een verrassing. De omvang ervan was echter groter dan analisten hadden voorspeld. Het betreft de vijfde neerwaartse aanpassing in 5 maanden. In oktober stond de officiële intrest in het Verenigd Koninkrijk nog op 7,5 procent. Thans is het laagste peil van de afgelopen vierenhalf jaar bereikt.

De maatregel moet de binnenlandse vraag een impuls te geven. De monetaire bestuurders verwachten niet dat de inflatiedoelstelling van 2,5 procent daardoor in gevaar komt. Premier Blair toonde zich in een reactie nogal somber over de economische situatie in zijn land en in de rest van de wereld. Hij zei dat de versoepeling van de geldpolitiek de moeilijke periode verzacht die Groot-Brittannië momenteel doormaakt.

Ook het bedrijfsleven sprak zijn tevredenheid uit. De gezamenlijke Kamers van Koophandel stelden vast dat de centrale bank een gewillig oor heeft voor de industrie. Zij bepleitten meteen een verdere verlaging, om de kloof met de rentestand in de eurozone snel te dichten.

De hypotheektarieven dalen navenant. De meeste Britten lenen voor hun huis tegen een variabel percentage, zodat zij elke verandering onmiddellijk merken in de portemonnee.

Looneisen
In de elf EU-lidstaten die de gemeenschappelijke munt hebben ingevoerd, blijft de toonaangevende reporente op 3,0 procent. Duisenberg constateert, zo verklaarde hij gisteren na afloop van het ECB-beraad, thans meer risico's die de groei negatief kunnen beïnvloeden, maar hij acht geen reden aanwezig tot een bijstelling. Hij ziet het naar zijn zeggen allemaal niet zo donker in en verwees daarbij naar de hoge groei in de VS in het laatste kwartaal van vorig jaar (5,6 procent). „Bovendien is er opwaartse druk op de inflatie door de forse looneisen van de vakbonden”, meent hij, waarbij hij vooral Duitsland op het oog heeft.