Financiën en Economie

Kritiek op begrotingsplannen Zalm

EU stelt bankgeheim
Luxemburg ter discussie

Van onze correspondent
BRUSSEL – Luxemburg ontkomt er niet aan het bankgeheim op te geven. De druk op het kleinste EU-land zal volgens staatssecretaris Vermeend van financiën zo hoog oplopen, dat Luxemburg uiteindelijk wel gegevens over buitenlandse spaartegoeden gaat verstrekken aan andere EU-lidstaten.

„Luxemburg zal moeten bewegen”, aldus Vermeend gisteren in Brussel na overleg met zijn EU-collega's over grotere afstemming van belastingwetgeving. Hij ziet overigens veel vooruitgang in de discussie over invoering van een uniforme, rechtstreekse bronbelasting op spaarrente in de EU. Deze discussie kan over een halfjaar al zijn afgerond, zo verwacht Vermeend.

Luxemburg wil alleen dat er een lage bronheffing van hooguit 10 procent komt. Nederland pleit voor een belasting van 25 procent. Volgens Vermeend zitten meer landen op deze lijn. Vermeend ziet eigenlijk liever dat Luxemburg informatie uitwisselt over Nederlandse spaartegoeden in dat land.

Door het bankgeheim is dat nu niet mogelijk. Via instemming met een lage bronheffing hoopt Luxemburg de discussie over het bankgeheim te omzeilen. Vermeend zegt echter dat een meerderheid van EU-lidstaten de lijn volgt dat Luxemburg en Oostenrijk, dat een beperkter bankgeheim kent, informatie moeten uitwisselen. „Daar valt niet meer aan te ontkomen”.

Luxemburg wil een regeling voor bronbelasting koppelen aan afspraken over meer eenheid op het gebied van winst- en vennootschapsbelasting. Van harmonisering op dit terrein kan echter geen sprake zijn, menen Vermeend en de Britse minister van financiën, Brown.

Hooguit kunnen lidstaten, via een vorig jaar afgesproken gedragscode, onderling afspreken welke belastingregimes schadelijk zijn voor de concurrentie tussen EU-lidstaten. Daarover is een tussentijdse rapportage verschenen. Vooral de in Nederland legale “ruling”, het vooraf betrekken van de belastinginspectie bij de aangifte, wordt daarin kritisch beschreven door andere EU-landen.

Eind volgend jaar bepalen de ministers van financiën welke regelingen daadwerkelijk een schadelijk karakter hebben. Hoewel de gedragscode een vrijwillig karakter heeft, valt er volgens experts niet aan te ontkomen dat na zo'n uitspraak van de EU-ministers de schadelijke regelingen ook inderdaad verdwijnen.

Kritiek
De Europese Unie heeft de begrotingsplannen van minister Zalm voor de komende vier jaren bekritiseerd. De collega's van Zalm vinden het Nederlandse stabiliteitsprogramma niet ambitieus genoeg vergeleken met de voortgang die vorig jaar werd geboekt. Zij betreuren dat het begrotingstekort dit jaar is toegenomen, ondanks de economische groei.