Financië en Economie

„Bedrijf blijft belangrijke werkgever voor gemeente”

Barneveld zeker niet in
zak en as over Baan

Door drs. H. van den Berge
BARNEVELD – In Barneveld, waar het hoofdkantoor van Baan is gevestigd, wordt zeker over het nieuws rond het concern gesproken, maar de mensen scholen niet samen in groepjes op straat. Dat neemt niet weg dat er wordt meegeleefd.

Burgemeester A. C. Ph. Hardonk van Barneveld werd gistermorgen niet verrast door de mededeling dat Baan ingrijpend moet reorganiseren. „Ik wist het iets eerder. Woensdag heeft Jan Baan mij persoonlijk op de hoogte gesteld. Bovendien was al door de eerder aangekondigde verliezen en de sterke daling van de beurskoers bekend dat er problemen zijn”.

Optimisme
Baan is in Barneveld een aansprekend bedrijf. De burgemeester vindt het dan ook logisch dat er door de inwoners over gesproken wordt. „Maar het is zeker niet zo dat je groepjes mensen op straat ziet die over de onderneming spreken. Ze zijn hier vrij nuchter”.

De gevolgen van de reorganisatie, die in Nederland circa 120 banen kost, moeten volgens Hardonk voor Barneveld niet worden overdreven. „Naar schatting gaat het in de vestiging in onze gemeente om 60 à 70 arbeidsplaatsen. Maar dat betekent voor de totale werkgelegenheid hier maar een snipper. Alleen op het industrieterrein waar Baan zit, werken al 18.000 mensen. Als gemeentebestuur zitten wij zeker niet in zak en as”.

Bovendien is het een groot misverstand om te denken dat alle mensen die hier bij Baan werken ook in Barneveld wonen, stelt Hardonk. „Het is niet zo dat je nu hier veel mensen ziet lopen met de lip op het onderste knoopsgat”.

De burgemeester vindt dat het verlies aan arbeidsplaatsen niet gedramatiseerd dient te worden. „Het is natuurlijk heel vervelend voor de mensen die weg moeten, maar zeker voor de in informatietechnologie gespecialiseerde medewerkers is het momenteel niet moeilijk om een andere baan te vinden”.

De herstructurering moet niet worden overdreven, vindt Hardonk. „Het is natuurlijk naar en de gevolgen zijn vervelend, maar voor het bedrijf is het nodig. Ik vind het moedig dat er hard wordt ingegrepen. Toch is er zeker reden voor optimisme, want door de sanering kan Baan weer de opgaande lijn vinden. Dat zal best even duren, want het herwinnen van vertrouwen kost tijd. Ik ben er echter van overtuigd dat Baan een belangrijke werkgever in onze gemeente zal blijven”.

Gebed
Ds. C. Hogchem van de Gereformeerde Gemeenten, waar Jan en Paul Baan kerken, wordt door veel media benaderd om een reactie. Zelf houdt de predikant daar niet zo van. „De problemen bij de onderneming moeten zeker niet gedramatiseerd worden. Als er bij een aannemer zes mensen weg moeten, lees je daar niks van. Bij Baan gaat het natuurlijk wel om meer werknemers, maar het moet toch niet overdreven worden”.

Het meeleven in de gemeente (3200 leden en doopleden, onder wie aardig wat Baan-medewerkers), is volgens ds. Hogchem groot. „Iedereen wist vanwege de gemaakte verliezen dat er problemen zijn”. Daarom heeft de predikant afgelopen zondag de onderneming ook opgedragen in het gebed. „Het was opmerkelijk dat de overvloedige regen, de lage varkensprijzen en de perikelen bij Baan samenvielen. We hebben deze zaken aan de Heere voorgelegd”.

De predikant wil gezien de problemen die er zijn door de regenval, de varkensprijzen –in Barneveld zijn veel varkenshouders– en nu ook bij Baan niet spreken van een oordeel. „De Heere heeft wel een twist met land en volk, maar met het woord oordeel dienen we heel voorzichtig te zijn. De Heere handelt nog zachtjes met ons land, gezien alle zonden die er zijn. Dat neemt echter niet weg dat de problemen wel pijnlijk zijn”.

Wat de situatie bij Baan betreft spreekt ds. Hogchem de wens uit dat „de Heere de ingrijpende herstructurering wil zegenen. Menselijk gesproken heeft het bedrijf zeker toekomstperspectieven”.