Financiën en Economie

Ruim 44 miljoen mensen leven in armoede

Inkomen Russen daalt
met bijna eenderde

MOSKOU – De economische crisis in Rusland heeft de koopkracht van de bevolking flink aangetast. In september daalden de reële inkomens gemiddeld met 29,7 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Ruim 44 miljoen Russen leefden vorige maand onder de armoedegrens, 30,1 procent van de totale bevolking, aldus het Russische staatscomité voor de statistiek gisteren. Zij moesten zien rond te komen van 552 roebel per maand, omgerekend een slordige vijftig gulden. In augustus bedroeg het aantal Russen dat van dit inkomen moest leven nog geen 33 miljoen.

De terugval van de Russische economie heeft zich de afgelopen maand verscherpt. In september slonk de economie met 9,9 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat betekende de grootste krimp in de afgelopen vier jaar.

De terugval vloeit voor een groot deel voort uit de productievermindering van de Russische industrie in de afgelopen maand. De industrie vervaardigde 14,5 procent minder goederen dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook de landbouw bracht aanmerkelijk minder voort. De agrarische productie lag in september 15 procent onder het niveau van de vergelijkbare maand.

Vandaag zou een vertegenwoordiging van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Moskou aankomen. Het fonds zal het huidige economische beleid van de regering onder de loep nemen. Naar verwachting zal de vertegenwoordiging van het IMF minstens een week in de Russische hoofdstad verblijven.

Afbetaling
De economie van Rusland heeft dit jaar veel te lijden gehad van de gevolgen van de financiële crisis in Azië. De prijsdaling van grondstoffen, vooral die van olie, kwam hard aan. De crisis in Rusland verscherpte zich nadat het Kremlin half augustus de roebel devalueerde en de afbetaling op bepaalde schulden voorlopig opschortte.

De daling van de totale economie volgt op een achteruitgang van 8,2 procent in augustus. In juli was sprake geweest van een vermindering van 4,5 procent nadat in juni de afname tot 1,6 procent was beperkt. Mei was de eerste maand dit jaar waarin de economie slonk: met 1,2 procent. In de vier maanden daarvoor was sprake van een nulgroei.

Over de eerste negen maanden van dit jaar slonk het bruto binnenlands product, de breedste graadmeter van de economie, met 3 procent. De industriële productie nam in de eerste drie kwartalen even hard af. De landbouw moest een terugval van 9,4 procent incasseren.