Hogere subsidies EU voor export vlees en zuivelBRUSSEL De Europese Commissie heeft besloten de exportsubsidies voor rundvlees en zuivelproducten te verhogen. Redenen hiervoor zijn de sterk gedaalde export naar Rusland als gevolg van de crisis daar en de dalende dollar. Met de exportsubsidies wordt het verschil tussen de wereldmarktprijs en de interne Europese prijs verkleind. Rusland is voor de Europese Unie een zeer belangrijke afnemer. Zo gaat er 41 procent van al het rundvlees naartoe en 32 procent van het varkensvlees. Ook boter en kaas gaan in grote hoeveelheden naar Rusland. Met de extra exportsteun wil de Commissie voorkomen dat er nieuwe vlees- en boterbergen ontstaan. Er is nu overigens al een rundvleesvoorraad van bijna 600.000 ton. Door het wegvallen van de export naar Rusland zou die vleesberg weer snel kunnen groeien. Voor het varkensvlees kondigde de Commissie vorige week al maatregelen aan. Het gaat om een opslagregeling waarbij slachterijen het vlees kunnen bewaren in afwachting van hogere prijzen. Brussel betaalt de opslagkosten. Algemeen secretaris J. Jongerius van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren is blij met de steun voor de rundvleesexport. Hiermee wordt het iets makkelijker naar andere landen buiten de Europese Unie te exporteren. Maar het blijft moeilijk, het is dringen op de markt, aldus Jongerius. A. Aalberts, voorzitter van de zuivelcoöperatie Friesland Dairy Foods, is ook tevreden. Dit is belangrijk voor het hele Europese platteland. Nu blijven de landbouwprijzen nog enigszins overeind, aldus de coöperatievoorzitter. |