Financiën en Economie

Duitse minister wil minder kwijt aan EU

Waigel heeft haast
met lagere belasting

BONN – Als de huidige regeringscoalitie de komende verkiezingen overleeft, wil de Duitse minister van financiën Theo Waigel vanaf januari volgend jaar beginnen met belastingverlagingen. Waigel verklaarde gisteren bij de presentatie van het begrotingsbeleid voor de periode tot 2010 dat de totale belastingverlaging neerkomt op 30 miljard mark.

De plannen moeten in twee stappen worden uitgevoerd, de eerste al volgend jaar, de tweede in 2000. De financiering komt voor een deel uit de verhoging van de btw. Waigels plannen komen in grote lijnen neer op de voorstellen die de SPD-oppositie vorig jaar in de Bundesrat (Eerste Kamer), waar ze de meerderheid heeft, tegen wist te houden.

Die voorstellen behelsden onder meer de verlaging van het hoogste tarief van de inkomstenbelasting van ruim 50 tot 39 procent. Ook nu ziet de SPD, die in de peilingen voor de verkiezingen op voorsprong staat, niets in de plannen. Waigel kreeg het verwijt dat hij „nog niet eens met een ontwerp van belastingplannen” is gekomen.

Waigel wil met het dichten van gaten in de wetgeving alle belastingbetalers tegemoetkomen en een eerlijker verdeling van de lasten bereiken. Dat moet ertoe leiden dat er meer economische groei komt en dat de mogelijkheden van de economie beter worden benut.

Andere verdeling
De bewindsman wil verder een andere verdeling van de belastingen die binnenkomen. Indirectie belastingen, zoals btw en accijns op benzine en tabak, zouden direct naar de federale overheid moeten gaan, terwijl inkomsten- en vennootschapsbelasting en successierechten aan de deelstaten ten goede zouden moeten komen. Op het ogenblik worden de inkomsten via een verdeelsleutel gespreid.

Waigel noemde ook weer de in zijn ogen te hoge bijdrage aan de Europese Unie. Duitsland is de grootste nettocontribuant van Brussel. De minister denkt aan een plafond voor de EU-bijdrage in de vorm van een percentage van het bruto nationaal product, of aan een vermindering van de Europese landbouwsubsidies, die dan aan de EU-landen ten goede moet komen.