Financiën en Economie

Greenpeace woedend over handelwijze EZ

Borssele draait op
gedoogbeschikking

DEN HAAG – Kerncentrale Borssele heeft niet alle geldige vergunningen, maar mag van de overheid toch blijven doordraaien. Gisteren kreeg de kerncentrale een gedoogbeschikking. Ondertussen loopt de procedure voor echte vergunningen door.

„Stilleggen zou onveiliger zijn”, stelt een woordvoerder van het ministerie van economische zaken. Het kan nog wel enige jaren duren voordat de nieuwe vergunningen zijn afgegeven. In de nu bestaande plannen moet Borssele in 2004 de deuren sluiten.

De Raad van State vernietigde in juni dit jaar twee vergunningen voor de centrale. Een daarvan dateert uit 1994 en gaat over aanpassingen die de veiligheid moeten verhogen. De andere vergunning, uit 1996, behelst een wijziging in de verrijkingsgraad van de splijtstof. Het ministerie meldt dat de centrale zich nu houdt aan de bepalingen over veiligheid en milieu zoals die in de vernietigde vergunningen staan.

Greenpeace reageert furieus op de handelwijze van EZ. „Het is bij de wilde spinnen af. Je wint na vier jaar een procedure en het ministerie lacht je gewoon uit. Het geeft een gedoogbeschikking af en de centrale draait gewoon door. Wat is dan een uitspraak van de Raad van State nog waard”, roept een gefrustreerde woordvoerder uit. Greenpeace vocht samen met de stichting Natuur en Milieu en de Zeeuwse milieufederatie de vergunningen aan. De organisaties onderzoeken of zij ook de gedoogbeschikking kunnen aanvechten.

Formele gronden
Greenpeace-woordvoerder D. Samson stelt dat de Raad van State de vergunningen op formele gronden heeft vernietigd, omdat er geen handtekening van het ministerie van verkeer en waterstaat onder stond. „Ze zijn niet eens toegekomen aan een inhoudelijk oordeel. Volgens ons schort er nogal wat aan”.

Volgens Greenpeace overtreedt Nederland ook een internationaal verdrag waarin staat dat er geen kerncentrales mogen draaien zonder vergunningen. Het ministerie bestrijdt dit en stelt dat een gedoogbeschikking ook binnen het verdrag past. EZ stelt dat de centrale niet onveiliger is omdat er een handtekening van een minister ontbreekt. „De vergunningen waren juist bedoeld om de modernisering mogelijk te maken en daarmee de veiligheid te vergroten”.