Financiën en Economie

Fusie in 1993 was absoluut geen succes

BolsWessanen stoot
drankendivisie af

Van onze economische redactie
AMSTERDAM – Het voedingsmiddelen- en drankenconcern Koninklijke BolsWessanen wordt gesplitst. De drankendivisie wordt voor een niet nader genoemd bedrag overgenomen door de investeringsmaatschappij CVC en het nieuwe management van Bols. Vijf jaar na de omstreden fusie in 1993 en na vele moeilijkheden gaan Wessanen en Bols nu gescheiden verder.

BolsWessanen verwacht met de verkoop van de drankdivisie –omzet een half miljard gulden– „een aanzienlijke boekwinst” te realiseren. De woordvoerder wil echter geen bedrag noemen. Nadere gegevens volgen eind volgende maand na de afronding van de transactie. Voor de 900 werknemers van Bols, van wie ruim 300 in Nederland, heeft de verkoop geen nadelige gevolgen.

Het van de hand doen van de drankendivisie past in de strategie van BolsWessanen zich te concentreren op zijn kernactiviteit, voedingsmiddelen, en dan met name zuivelproducten zoals kaas en yoghurtijs. Eerder dit jaar verkocht het concern, met 10.000 werknemers en een omzet van 5 miljard gulden, al zijn Franse wijnbedrijf. BolsWessanen is alleen nog maar indirect actief in de drankensector via een belang van 35 procent in het Italiaanse Campari. De verkoop van dit belang is volgens een woordvoerder van de Amstelveense multinational niet aan de orde.

Overnamekandidaten
BolsWessanen wil het geld van de verkoop van Bols gebruiken voor acquisities. Eenvoudig is dat niet, omdat de prijzen voor overnamekandidaten momenteel zeer hoog liggen. Een grote aankoop ketste om die reden eerder dit jaar af.

CVC, de nieuwe eigenaar van Bols, streeft naar een verdere expansie van het drankbedrijf door internationale acquisities. Het benodigde geld hiervoor zal CVC, dat zichzelf omschrijft als een vooraanstaande Europese investeringsmaatschappij met een fondsvermogen van ruim 3 miljard dollar, ter beschikking stellen. CVC laat verder nog niets los over de toekomst van Bols. „Eind augustus”, aldus een woordvoerder. Twee maanden geleden deed CVC ook al van zich spreken toen zij de verpakkingspoot van KNP BT voor 3,4 miljard gulden kocht.

Met de verkoop van het renderende Bols komt een einde aan de omstreden fusie. Al bij de samenvoeging in 1993 was er weinig geloof in een harmonieus samengaan tussen de dranken van Bols (wijn en gedestilleerd) en de voeding van Wessanen (yoghurt, kaas en ijs). De Vereniging van Effecten Bezitters (VEB) hekelde het „gebrek aan synergie en de overdaad aan beschermingsconstructies waardoor de aandeelhouder geen invloed heeft”. De directie stelde dat „beide bedrijven elkaar prachtig aanvullen zowel in producten als geografisch”. De omzet zou in zeven jaar verdubbelen tot 10 miljard gulden, de winst zou gemiddeld 10 procent stijgen.

De werkelijkheid was anders. Het samengaan was absoluut geen succes. Aanhoudende winstdalingen, ongelukkige aankopen, uitblijvende fusievoordelen en een uittocht van directeuren maakten het samenzijn geen pretje. Bovendien werd de naam van BolsWessanen nog bezoedeld door de verdenking dat een directeur betrokken zou zijn bij handel met voorkennis in de eigen aandelen.

Nieuwe naam
De VEB herhaalde steeds de oproep om het concern zo snel mogelijk te splitsen. Dat besef drong ook langzaam bij de concerntop door. Begin 1997 werden de ambities met de drankendivisie al geminimaliseerd. Nichespeler worden, sterk worden in een klein hoekje, was nu het doel. In maart dat jaar kon BolsWessanen eindelijk weer eens een winststijging bekendmaken. Een halfjaar later was de kogel officieel door de kerk. De drankendivisie ging in de verkoop. April 1998 ging het wijnbedrijf van de hand. De definitieve scheiding van kaas en drank vindt plaats op 21 augustus 1998.

Met het wegvallen van Bols moet BolsWessanen op zoek naar een nieuwe naam. De naam Wessanen lijkt daarbij erg voor de hand te liggen.

De aandeelhouders op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden gisteren positief op de verkoop van Bols. Het aandeel BolsWessanen steeg direct na de bekendmaking met 2,80 gulden tot 33,90 gulden. Voor de beleggers was het aandeel de afgelopen jaren beslist geen winstpakker. Sinds de fusie in 1993 was er op het Damrak sprake van meer dan een verdrievoudiging van de koersen, terwijl BolsWessanen nog steeds lager staat dan de koers bij de start van de fusie.