Financiën en Economie

Jakarta begroet besluit met opluchting

IMF akkoord met
steun aan Indonesië

Van onze correspondent
NEW YORK – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft steun voor een bedrag van een miljard dollar voor Indonesië goedgekeurd op voorwaarde dat Jakarta de economische hervormingen doorvoert die met het IMF overeen zijn gekomen.

Het besluit is unaniem genomen, maar sommige landen hebben toch hun twijfels uitgesproken over het steunprogramma. Dat voorziet in betalingen aan Indonesië door het IMF, de Wereldbank en door Japan, Australië en Maleisië. Andere landen hebben steun toegezegd, maar in de Verenigde Staten (VS) bijvoorbeeld verzet het Congres zich tegen het verzoek van het Witte Huis om geld vrij te maken voor Indonesië (en Thailand en Zuid-Korea).

IMF-topman Stanley Fischer benadrukte dat alleen een voortzetting van de hulp aan Indonesië het vertrouwen in de economische heropleving van dat land kan herstellen. „Maar wij koesteren niet de illusie dat dat van een leien dakje zal gaan”, aldus Fischer.

Volgens recente rapporten van het IMF ziet de economische situatie in Indonesië er weinig rooskleurig uit. Het bruto nationaal product (bnp) dreigt met 15 procent te dalen. De meeste banken zitten zonder geld en men verwacht dat slechts twaalf grote banken de huidige crisis zullen overleven. Maar een van de belangrijkste aspecten waarop gelet zal worden is de mate waarin president Soeharto bereid is een eind te maken aan de economische machtsposities van zijn familieleden en zijn naaste vrienden. Als daar niets aan wordt gedaan, komt er volgens een IMF-woordvoerder van de nieuwe reddingsoperatie niet veel terecht.

Australië heeft vanmorgen de daad bij het woord gevoegd. Het land liet weten 300 miljoen (Amerikaanse) dollar beschikbaar te stellen van de in totaal toegezegde 1 miljard dollar. Alexander Downer, minister van buitenlandse zaken, zei er verheugd over te zijn dat de geldstroom naar Indonesië weer op gang is gekomen.

Opluchting
De hervatting van de kredietverlening is in Jakarta met grote opluchting ontvangen. Het besluit van het IMF viel samen met een enorme verhoging van de tarieven van het openbaar vervoer en de energieprijzen in het land. Zo wordt benzine ruim 70 procent duurder.

De Indonesische minister van financiën, Fuad Bawazier, verklaarde niet door het IMF onder druk te zijn gezet om de prijzen te verhogen. Een van de eisen die het IMF aan zijn kredietverlening heeft verbonden is wel dat Indonesië de subsidies op benzine en elektriciteit afschaft.