Financië en Economie

Schröder tegen aparte vrachtluchthaven

Martinair ziet winst
aanzienlijk stijgen

Van onze luchtvaartmedewerker
SCHIPHOL – Martinair heeft in 1997 een bedrijfswinst voor belastingen van 50,2 miljoen gulden behaald (19,2 miljoen in 1996). De nettowinst van de luchtvaartmaatschappij ging van 4,9 miljoen naar 33,3 miljoen gulden. De omzet steeg met 17,3 procent naar 1,444 miljard gulden. Martinair is sinds 1 januari 1998 een volledige KLM-dochter, doch blijft in zijn bedrijfsvoering geheel zelfstandig.

Het winstherstel is het resultaat van een flinke groei in de belangrijkste marktsegmenten waarin Martinair actief is: het eigen passagiersvervoer, vrachtvervoer en het vliegen voor andere maatschappijen. Met een stijging van 24 procent tot 100.000 ton groeide het vrachtvervoer het sterkst. Vracht maakte in 1997 40 procent van de omzet uit (1996: 34 procent). President-directeur Martin Schröder van Martinair noemde de winst gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers „gezond”, maar is er nog niet tevreden mee.

De nettowinst op basis van het eigen vermogen, 4,9 procent in 1997, is voor Schröder het belangrijkste kenmerk om te beoordelen of een maatschappij het werkelijk goed doet. „Dat winstcijfer moet naar 10 procent”, aldus Schröder, die per 1 december 1998 afscheid van de maatschappij neemt die hij veertig jaar geleden oprichtte. Opvolger wordt A. van Bochove, die nu nog bestuursvoorzitter van de Luchtverkeersbeveiliging Nederland is.

Donkere wolken
Schröder verwacht dat 1998 een goed jaar wordt, maar ziet ook donkere wolken. „Door de economische crisis in Azië moeten we daar weer voor elke kilo vracht vechten. Gelukkig hebben we onze afhankelijkheid van de Aziatische markt inmiddels een stuk teruggebracht. Grote zorg heb ik over de ontwikkeling van Schiphol. Neem nu het idee van een vrachtluchthaven op de tweede Maasvlakte. Verbazend vind ik dat. In onze passagiersvliegtuigen vervoeren we ook vracht. Dagelijks komen er zo alleen van Martinair vele tienduizenden kilo's vracht op Schiphol, waarvan een deel naar elders gevlogen moet worden. Zie je de rij vrachtauto's al voor je die het tonnage van alle maatschappijen bij elkaar naar de Maasvlakte brengt? Daar moet je dan een tienbaans autoweg voor aanleggen. Vracht en passagiers horen op één luchthaven thuis”.

Met de status van KLM-dochter is Schröder niet ongelukkig. „Ik heb er nu volstrekt vrede mee”, aldus de Martinair-topman, „terwijl ik daar in het verleden duidelijk anders over dacht. Met KLM-bestuursvoorzitter Van Wijk zijn duidelijke afspraken over onze zelfstandigheid gemaakt. Martinair blijft geheel onafhankelijk, met een eigen raad van commissarissen en met de eigen kleuren. Binnen de alliantie KLM/Northwest zie ik voor Martinair interessante groeimogelijkheden. Mogelijk kunnen we nu onder het vluchtnummer van Northwest, maar verder gewoon met Martinair-vliegtuigen, eindelijk met vracht naar Japan gaan vliegen”.