Financiën en Economie

Camdessus dreigt met stopzetten steunoperatie

EU steunt beleid
IMF in Indonesië

Van onze correspondent
BRUSSEL – De ministers van financiën van de lidstaten van de Europese Unie staan volledig achter het beleid van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ten aanzien van Indonesië. Ook zij zien grote bezwaren in het plan van Jakarta de roepia te koppelen aan de Amerikaanse dollar.

Door zo'n koppeling wordt een flexibel monetair beleid in feite onmogelijk en dat is zo ongeveer het slechtst denkbare medicijn om uit de problemen te geraken, zo redeneert zowel de EU-ministerraad als IMF-topman Michel Camdessus. De laatste woonde een deel van de beraadslagingen in Brussel bij.

Het IMF is het onlangs met Indonesië eens geworden over een steunoperatie met een omvang van 43 miljard dollar (bijna 90 miljard gulden). Als een van de belangrijkste participanten in dit reddingsplan voelt de Europese Unie er echter niet veel voor om dat geld in een bodemloze put te storten.

Waarschuwing
Dat geldt ook voor de Verenigde Staten. Daarom heeft de Amerikaanse president, Clinton, met zijn Indonesische collega, Soeharto, getelefoneerd en er bij hem op aangedrongen zich te houden aan de afspraken zoals die met het IMF zijn gemaakt.

Camdessus heeft Soeharto in een brief formeel gewaarschuwd dat de reddingsoperatie wordt afgelast als Jakarta zich niet aan de afspraken houdt. Na afloop van zijn ontmoeting met de EU-ministerraad zei de IMF-topman overigens dat de financiële crisis in Azië zich volgens hem stabiliseert.

Vanmorgen bleek uit een bericht in de Amerikaanse krant Wahington Post dat president Soeharto niet gelooft dat de aanpak van het IMF een einde zal maken aan de crisis in zijn land. Daarom zegt hij vast te houden aan zijn voornemen de koers van de roepia aan die van de dollar te koppelen.

Soeharto's adviseur Hanke liet hierop vanuit Jakarta weten dat er geen sprake is van een conflict tussen Indonesië en het IMF. Volgens hem zal Jakarta zich aan de afspraken houden.

Zalm
De Nederlandse minister Zalm wil voor het IMF een centrale positie in de aanpak van de financiële crisis in Azië. Hij ergert zich aan de rol die de VS zich toebedelen en meent dat Europa, Japan en de VS „te veel los van elkaar opereren”. Ook de „wildgroei” van instanties die kredieten regelen of coördineren, zint Zalm niet.

President Soeharto krijgt morgen bondskanselier Helmut Kohl en Duitslands minister van financiën, Theo Waigel, op bezoek. Ook Duitsland vindt een vaste koers voor de roepia een slecht plan. Volgens diplomaten zal Waigel „een duideljke en harde boodschap” afgeven.