Economie

Verslagenheid bij werknemers in Achterhoeks vestingstadje

„Groenlo is vergroeid met Grolsch”

Door B. J. H. H. van Daalen
GROENLO – De vlag hangt halfstok bij de Grolsch-brouwerij en ook bij een woonhuis ertegenover. De klap dat Grolsch weggaat uit Groenlo is in het ruim 700-jarige vestingstadje hard aangekomen. In café De Kroon zijn tientallen werknemers samengekomen. „We drinken ons verdriet weg”, aldus een van hen.

„Groenlo is Grolsch, Grolsch is Groenlo”, aldus Theo Luttikholt, werknemer bij Grolsch. „De brouwerij is geworteld in deze stad. Al 375 jaar lang maken we hier bier. En goeie”. Hij neemt nog een slok uit een beugel Grolsch. „Het bier is genoemd naar deze plaats. Vroeger heette Groenlo Groller. Vandaar de naam. Ik vraag af of het verstandig is dit bedrijf dat historisch vastzit in de Groenlose samenleving weg te halen”, zegt de 56-jarige Luttikholt. Hij werkt al 39 jaar –„ik ben een oldtimer binnen het bedrijf”– in het gerstenat. Hij kwam in dienst als menger. „Al 36 jaar brouw ik nu bier”.

Gratis bier
De ruim 200 werknemers van de vestiging zijn gisterochtend met vijf bussen naar Enschede vervoerd, waar zij het voor hen slechte nieuws te horen kregen. Luttikholt was een van hen. „Op de bijeenkomst heerste een gelaten stemming. Verstandelijk heeft de directie een goede beslissing genomen. Er was ook eigenlijk geen andere keus. Boekelo waar Grolsch een nieuw pand neerzet, is toch veel beter bereikbaar?”

„De verdwijning roept wel emoties op”, weet Luttikholt. „Ook bij de oudere mensen uit onze stad. Afgelopen week ben ik bijna dagelijks gebeld door mensen van boven de 80. Ze vragen dan: „Is er al een beslissing gevallen? Jullie blijven toch wel?”

De directie besliste anders. Grolsch vertrekt naar Boekelo bij Enschede. „We hadden een groot feest willen organiseren met gratis bier als Grolsch voor Groenlo zou kiezen. Het is vandaag voor alle inwoners een historische dag geworden. Helaas met een negatieve lading”.

Luttikholt verwacht dat als de twee vestigingen samengevoegd worden er een mentaliteitsverandering in het bedrijf zal komen. „Er is eigenlijk altijd al een groot verschil geweest tussen Enschede en Groenlo. Onze plaats is gegroeid door de brouwerij. We zijn veel sterker betrokken bij de vestiging”.

„Omdat een Enschedese brouwerij het niet goed deed, werd deze jaren geleden overgenomen door Grolsch. De mentaliteitsverschil tussen “Tukkers” (Twentenaars, red.) en Achterhoekers is groot. In Enschede werken ze al jaren met een prikklok. Hier nog steeds niet. Dat zegt genoeg, hè?”

Kwaad
Aan de bar zit ook een student. „Ik ben maar eerder van school gegaan. Ik kon mijn gedachten er niet bijhouden. Nee, ik hoef geen Grolsch, want dan word ik kwaad”. Gretig drinkt hij een pilsje afkomstig van de oosterburen: Warsteiner. „Ik wil niet denken aan ons eigen bier, want dan moet ik huilen”.

De barkeeper Arthur, afkomstig uit een warm land over zee, kijkt glimlachend toe. „Ach joh, het is een logisch besluit van Grolsch. Het gaat toch alleen maar om het geld. De bereikbaarheid wordt toch veel beter?” Arthur erkent dat hij het stukje chauvinisme mist. „Ik ben hier niet geboren”. Als Grolsch in Groenlo was gebleven had de barman geen gratis bier verstrekt. „Ik moet dat niet. Je krijgt jan en alleman in de zaak die een keer komen. Daarna zie je ze nooit meer. Ik hou daar niet van, ik hou het liever bij mijn eigen klantenkring”.

Fiets
Op het terrein van de vestiging in Groenlo fietst de 44-jarige Gerard Hekelaar. Hij is werkzaam op de verpakkingsafdeling. „Ik ga altijd op de fiets naar mijn werk. Dat is na het jaar 2000 afgelopen”. Hij vindt de verandering niet problematisch. De nieuwe brouwerij komt aan de gunstige kant van Enschede te liggen. Elke dag 50 kilometer heen en weer rijden is ook wel te doen”. Volgens Hekelaar zullen er geen gedwongen ontslagen vallen. „Ik verwacht dat de directie van Grolsch met een goed sociaal plan komt”.

Chauffeur Arjan Toebes van Bonda Veevoeders uit Hillegom vult zijn vrachtwagen met 30 ton bierbostel uit een silo op het terrein. Arjan vervoert al vijf jaar het restproduct. Dat de vestiging in Groenlo weggaat, is voor het bedrijf geen probleem. „We verhuizen gewoon mee. Bonda Veevoeders heeft al een vestiging in Enschede. In de toekomst hoeven we dus minder ver te rijden”.

Verstandig
De Enschedese Grolsch-medewerkers vinden dat de raad van commissarissen van de brouwer een verstandige keus heeft gemaakt door een nieuwe fabriek te laten bouwen aan de rand van de Twentse stad.

Historisch sentiment van Groenlose kant telde ook voor Frank Ipskamp niet. „Dat zegt mij niets. Grolsch heeft een puur zakelijke afweging gemaakt”. Volgens Wim Veld heeft zijn werkgever de verstandigste keuze gemaakt: „In Groenlo zit je te ver van de snelweg af. En dat is nadelig voor het internationale transport”.

Wim Oude Alink had de uitkomst al voorspeld. „Twee locaties kon niet meer, bij de fabriekshal in Enschede slibt het vrachtwagenverkeer dicht. De nieuwe locatie is goed bereikbaar en ligt langs de snelweg. Wat wil je nog meer?”

Ondanks de tevredenheid tonen de Enschedese bierbrouwers medeleven met hun Groenlose collega's. „Voor die jongens is het triest”, vindt Veld.