Economie

China voorziet mindere groei economie

IMF adviseert hogere
rente in Maleisië

KUALA LUMPUR – Maleisië moet de rente optrekken om zijn economie te beschermen. Van een crisis waar enkele andere landen in Azië onder gebukt gaan, is echter geen sprake en het land heeft dan ook geen financiële steun van buitenaf nodig.

Dit heeft Michel Camdessus, topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gisteren gezegd. Camdessus is bezig aan een rondreis door Azië, waarbij hij eerder deze week de landen bezocht die in een crisis verkeren. Die drukte hij op het hart om toch vooral harde maatregelen te nemen. Met Indonesië ondertekende hij donderdag een vergaande overeenkomst, waarbij zelfs de kortgeleden aangenomen begroting werd gewijzigd.

De beleidsmakers in Maleisië kregen van Camdessus een uiteenlopende waardering. Het begrotingsbeleid vindt hij in orde, maar op monetair terrein moeten de teugels worden aangehaald om te voorkomen dat de inflatie oploopt. Het huidige beleid dient te worden voortgezet, waarbij preventieve maatregelen nodig zijn en het beheer van de economie moet worden versterkt, aldus de IMF-topman.

Maleisië heeft weliswaar te lijden van de crisis in Azië, maar heeft steeds gezegd het zonder hulp van het IMF te kunnen redden, in tegenstelling tot Indonesië, Zuid-Korea en Thailand. Begin december kondigde het wel aan dat de overheidsuitgaven omlaaggaan en dat enkele grote projecten op het gebied van de infrastructuur worden uitgesteld.

Tijdens een onderhoud met premier Mahathir Mohamad verklaarde Camdessus dat die maatregelen zeker nodig zijn geweest en dat ze ook tijdig zijn genomen. Sinds de crisis in Azië in juli vorig jaar begon in Thailand, is de koers van de ringgit, de Maleisische munteenheid, met ongeveer 40 procent gedaald. Afgelopen woensdag nog verklaarde onderminister van financiën Anwar Ibrahim dat de regering opnieuw maatregelen zal nemen als dat nodig is.

China
De crisis in Azië zal de economische groei van China vertragen. Het land gaat maatregelen nemen om de gevolgen van de achteruitgang beperkt te houden, waarbij de nadruk komt te liggen op de hervorming van het bankwezen.

De president van de Chinese centrale bank, Dai Xianglong, verklaarde gisteren dat de groei van de economie dit jaar wellicht onder de 8 procent uitkomt als er geen maatregelen komen. Vorig jaar lag de groei op 8,8 procent.

Een van de hervormingen is een organisatorische wijziging bij de centrale bank. De provinciale vestigingen verdwijnen en in plaats daarvan komen er regionale kantoren. Zo kan de bank beter toezicht houden op de kredietverlening, die nu vaak in handen is van lokale autoriteiten en te veel ten goede komt aan projecten die niets opleveren.

Verder moeten staatsbanken vestigingen die verlies lijden, sluiten en worden leningen die niet meer terug te vorderen zijn, versneld afgeschreven. Bij ongeveer 20 procent van de uitstaande leningen zijn er problemen met terugbetalen. De centrale bank had in december al gewaarschuwd voor problemen in de banksector en maatregelen geëist van de regering.