Financiën en Economie

Directie belooft nieuwe onderhandelingen

KLM in problemen
door staking beladers

SCHIPHOL – KLM is fors geraakt door een staking van beladers en werknemers van de sleepdienst. Nadat de werknemers gisteren vroeg in de avond een onderhandelingsresultaat tussen bonden en bedrijf afwezen, moest de luchtvaartmaatschappij alle Europese en intercontinentale vluchten annuleren.

De stakers gingen gisteren om negen uur 's avonds weer aan het werk. De KLM had toen toegezegd de onderhandelingen over de reorganisatie van de grondafhandeling helemaal over te doen. Vanaf nu zijn ook de vakbonden daarbij betrokken. Tot voor de staking wilde de KLM de reorganisatie alleen met de ondernemingsraad regelen.

Ruim tweeduizend passagiers zijn in hotels ondergebracht. Passagiers met als bestemming Parijs kunnen op kosten van KLM eerste klas met de trein naar Parijs reizen. Zo'n zesduizend stuks bagage staan nog in de kelder van de luchthaven. De luchtvaartmaatschappij moet die allemaal nasturen. Het bedrijf kan de schade nog niet berekenen. „Daar kan en wil ik nog geen uitspraak over doen”, aldus een KLM-woordvoerder.

KLM wil met minder mensen de vliegtuigen gaan laden en lossen. Nu zijn er zo'n 4500 mensen bij betrokken. KLM had al eerder een werkgarantie afgegeven, maar veel personeelsleden zijn toch bang hun baan te verliezen. Als gevolg van de reorganisatie kunnen mensen wel hun huidige functie verliezen.

Volgens vakbondsbestuurder J. Smeets van de Vervoersbond FNV zal het feit dat de bonden er nu bij betrokken zijn „tot meer acceptatie bij de mensen leiden”. Volgens haar heeft het feit dat de bonden aan de zijlijn stonden tot een opeenstapeling van misverstanden geleid. Veel mensen kregen pas laat door dat ze van baan zouden moeten veranderen. „Dat overvalt iedereen heel erg”.

Vlam in de pan
Om half elf gisterochtend legden de beladers in een wilde staking het werk neer. Rond half een gingen zij op aandringen van de bonden weer aan het werk. De bonden startten de onderhandelingen met KLM. Toen er rond vijf uur 's middags nog geen duidelijkheid was, sloeg de vlam opnieuw in de pan. Ook de slepers sloten zich bij de actie aan. De luchtvaartmaatschappij kwam daardoor in de problemen om het „middagblok” weg te krijgen en moest dertig toestellen aan de grond houden en negen vluchten annuleren.