Economie

Hervormingen zullen groei vertragen

Zuid-Korea past
economie snel aan

SEOUL (KRF) – Zuid-Korea gaat op tal van terreinen de economie op korte termijn structureel hervormen. De maatregelen gelden vooral voor de bancaire en de financiële sector, alsmede voor de industrie.

Dat is het resultaat van de onderhandelingen die het Internationaal Monetair Fonds en de grootste zeven industrielanden (G-7) met Zuid-Korea hebben gevoerd, voorafgaand aan het versneld vrijgeven van 10 miljard dollar (ƒ 20 miljard) aan leningen.

Het IMF en de westerse industrielanden hebben hoofdzakelijk aangedrongen op een verdere aanpassing van de Zuid-Koreaanse economie op macroniveau. De regering moet de handel met het buitenland verder opengooien, de arbeidsmarkt aan minder strakke regels binden en de binnenlandse kapitaalmarkt volledig toegankelijk stellen voor buitenlandse partijen. Ook moet de rente omhoog om de waarde van de nationale munteenheid, de won, die de laatste weken onder zware druk is komen te staan, weer enigszins op te krikken. Verder zal Seoul de mogelijkheid verruimen voor buitenlandse bedrijven om een fors belang te nemen in Zuid-Koreaanse ondernemingen.

De diverse hervormingen zullen de economische groei van Zuid-Korea sterk vertragen, aldus het IMF. Officieel spreekt het in Washington gevestigde instituut niet van krimp van de economie. Maar „als je dertig jaar lang gewend bent aan een groei van 7 procent, komt een jaar met een groei van 2 procent over als een recessie”, aldus een IMF-functionaris.

Reis
De vorige week gekozen president van Zuid-Korea, Kim Dae-Jung, bezoekt de Verenigde Staten, Japan plus een aantal andere bondgenoten nog voor hij 25 februari officieel aan de macht komt. Volgende maand wil hij al op reis, zo heeft een woordvoerder van zijn partij, het Nationaal Congres voor Nieuwe Politiek (NCNP), gezegd.

Doel van de trip is de banken en regeringen in het buitenland ervan te overtuigen dat Kim Dae-Jung met zijn kabinet straks alles in het werk zal stellen om ervoor te zorgen dat de leningen aan zijn land solide zijn. Tot de delegatie van het nieuwe staatshoofd behoort wellicht ook de premier, of de president van de centrale bank.

Buitenlandse regeringen hebben graag overleg met de man die een grote rol kan spelen in de nabije toekomst van het land, dat momenteel in een zware financiële crisis verkeert. Omdat Kim Dae-Jung momenteel formeel nog geen regeringspost heeft, zijn andere landen terughoudend hem een officiële uitnodiging te sturen.

In een ontmoeting met de grootste werknemersorganisatie, de Federatie van Koreaanse Vakbonden (FKTU), heeft Kim Dae-Jung de vakbondsleiders opgeroepen tot samenwerking om de huidige crisis te overwinnen. De twee partijen zijn overeengekomen een commissie op te richten waarin vertegenwoordigers van vakbonden, managers uit het bedrijfsleven en regeringsfunctionarissen zitting hebben. Eerder al had de toekomstige president gewaarschuwd dat gezien de huidige economische situatie ontslagen onvermijdelijk zijn.