Economie3 juli 2001

Brinkhorst en LTO steunen acties niet

VVD vraagt optreden
tegen wegblokkades

Van onze redactie economie
DEN HAAG – De VVD hekelt de wegblokkades van de veehouders en veehandelaren gisteren. De liberalen vinden dat de politie strenger moet optreden tegen acties waarbij snelwegen langdurig worden geblokkeerd. Ook minister Brinkhorst van Landbouw en de boerenorganisatie LTO-Nederland wijzen de acties van de hand.

VVD-kamerlid Nicolaï wil van minister De Vries van Binnenlandse Zaken weten waarom de politie gisteren bij de acties van veehandelaren en boeren terughoudend is opgetreden. De zeventien blokkades leidden tot een extra filelengte van zo'n 100 kilometer.

Nicolaï verwacht actie van De Vries. De minister zei gisteren op de televisie dat hij ook tegen de acties is, maar dat burgemeesters en korpsbeheerders moeten afwegen of keihard ingrijpen door de politie wel verstandig is. Nicolaï wil dat wel. „Dit kan niet, er zijn al zo veel files in Nederland. Je mag niet stilstaan op de snelweg. De politie moet hier wat aan doen.”

De boze veehandelaren en boeren eisten dat de veemarkten in Nederland weer opengaan. Die zijn nu gesloten omdat ze niet kunnen voldoen aan de nieuwe eisen die minister Brinkhorst heeft gesteld. Ook zijn de boeren boos over de administratieve rompslomp van de mkz-crisis en de hoge kosten van het bse-onderzoek.

De actievoerders wilden gisteren Brinkhorst een petitie aanbieden, maar de minister was niet bereid deze aan te nemen. Hij zei de manier waarop de boeren demonstreerden, te betreuren. Volgens hem is er geen evenwicht tussen de schade die ze anderen toebrengen en het gewin dat ze er zelf uit kunnen halen.

Solidair
Ook LTO-Nederland steunt de acties niet. „De wegblokkades wijzen wij van de hand. Ze werken contraproductief. Vooral tijdens de mkz-crisis heeft het Nederlandse publiek zich solidair getoond met de boeren, maar dan moet je de mensen nu niet tegen je in het harnas jagen”, stelde de LTO-woordvoerder.

De Tweede Kamer zou vandaag over een motie van CDA, SGP, ChristenUnie en VVD stemmen om de strengere eisen aan de veemarkten terug te draaien. De fracties bezetten precies de helft van het aantal kamerzetels.