Economie3 mei 2001

Schoenfabrikant laat merk bestaan

Van Bommel neemt
rivaal Avang over

Van onze redactie economie
MOERGESTEL – Nederland telt een schoenfabrikant minder. Van Bommel uit het Brabantse Moergestel neemt plaatsgenoot Avang over. Het ontbreken van een opvolger is de reden waarom directeur A. van Gils zijn bedrijf heeft verkocht aan Van Bommel.

Tot gisteren waren beide fabrikanten elkaars rivalen. Avang had de beste schoen en Van Bommel ook. Zo eenvoudig was dat in het Brabantse Moergestel. „Een hoogwaardige kwaliteitsschoen verkoopt zichzelf” luidde tot gisteren het motto van Avang. Het grote succes van deze schoenfabrikant was de mocassin. Zes jaar geleden ging het miljoenste paar van deze schoen over de toonbank. Van Bommel is beter bedreven in public relations en marketing dan zijn concurrent.

Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in de sjiekere herenschoen, die zij ook internationaal aan de man brengen. Van Bommel zal na de overname beide merken apart blijven voeren. Avang-schoenen zijn wat goedkoper dan de Van Bommels.

Beide familiebedrijven bonden hun personeel generaties lang aan zich. De veertig werknemers van Avang stappen binnenkort over naar de fabriek van Van Bommel. Die van Avang gaat dicht.

Van Gils weet dat het nieuws bij zijn personeel als een bom is ingeslagen. „We hebben in ons bedrijf werknemers van wie de vader en de grootvader ook bij ons hebben gewerkt. Het is logisch dat het nieuws vanwege die traditie emoties oproept.” Directeur F. van Bommel van het gelijknamige bedrijf kan zich de vrees van de Avang-werknemers voorstellen. Hij stelt hen gerust. „We hebben een goed sociaal beleid. Het zal goed komen. De mensen zullen het binnen enkele maanden naar hun zin hebben bij ons.”

Hofleverancier
Volgens Van Bommel zal het bedrijf zijn omzet met 7 miljoen gulden op jaarbasis zien toenemen door de overname, waarmee de totale jaaromzet op 50 miljoen gulden uitkomt. Avang maakt 50.000 paar schoenen per jaar. Bij Van Bommel verlaat jaarlijks 275.000 paar schoenen de fabriek. De serieproductie verhuist op termijn naar het buitenland.

Antoon van Gils, de grootvader van de huidige directeur, stichtte de schoenfabriek in 1860. De naam van het bedrijf is een samentrekking van zijn naam. Van Bommel, officieel Schoenfabriek Wed. J. P. Van Bommel, is veel ouder dan Avang. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1734. De onderneming mag zich sinds 1952 hofleverancier noemen.