Economie17 maart 2001

Reorganisatie kost enkele tientallen banen

Campina Melkunie
gaat verder afslanken

ZALTBOMMEL – Zuivelcoöperatie Campina Melkunie gaat zijn productie opnieuw verder concentreren. Daarbij verdwijnen ten minste enkele tientallen arbeidsplaatsen. De coöperatie komt binnen enkele weken met nadere details over de reorganisatie. Dat zei directievoorzitter T. Sanders gisteren bij de presentatie van de resultaten over 2000.

Campina Melkunie, dat nu 24 vestigingen telt, wil de productie verder concentreren in grote, zeer moderne fabrieken. De afgelopen jaren werd om die reden al behoorlijk geïnvesteerd in de vestigingen in Maasdam en Hilversum en verdwenen honderden arbeidsplaatsen, onder meer door sluiting van de melkfabriek in Wassenaar.

Hoeveel fabrieken gaan sluiten en hoeveel arbeidsplaatsen precies verdwijnen wilde Sanders nog niet prijsgeven. De coöperatie telt nu ruim 7600 werknemers, van wie de helft in Nederland werkt. De rest werkt voornamelijk in Duitsland.

De coöperatie zet ook het mes in de zuivelmerken. Zo zal Melkunie, bekend geworden door de reclamespots met acteur Peer Mancini en de Melkunie-koeien, vanaf mei uit de schappen verdwijnen en plaatsmaken voor het merk Campina.

Het bekende toetjesmerk Mona blijft wel bestaan. De naam van de onderneming als geheel zal veranderen in Campina. Leerdammer Kaas zal voorlopig geen deel uitmaken van het pakket. Het merk staat bij het voedingsconcern Wessanen in de etalage en Campina Melkunie heeft grote belangstelling, maar vindt de vraagprijs zo'n ƒ 100 miljoen te hoog.

De coöperatie zag vorig jaar de omzet met 18 procent groeien, maar boekte desondanks slechts een iets beter resultaat dan in 1999. Oorzaak was de onverwachte stijging van de prijs voor basisproducten zoals melkpoeder, onder meer door een toegenomen vraag uit Azië. Campina Melkunie betrekt circa de helft van de melk van niet-leden, zodat de verhoging een forse kostenstijging betekent.

Vaste prijs
„Dat kostte ons ongeveer 100 miljoen gulden”, aldus Sanders. Om te voorkomen dat ze zich uit de markt prijst, wil de coöperatie die hogere kosten niet volledig aan consumenten doorberekenen. Bovendien heeft ze contracten van minstens een halfjaar gesloten met supermarktketens, waarin een vaste prijs voor de zuivelproducten staat. Daardoor stonden de marges vorig jaar onder druk.

Als coöperatie drukt Campina Melkunie de resultaten niet uit in winst of verlies, maar in de melkprijs voor de boeren die lid zijn van de coöperatie. Die melkprijs viel iets hoger uit dan in 1999: ƒ 76,15 per 100 kilo melk. Het jaar daarvoor leverde eenzelfde hoeveelheid de boeren nog ƒ 75,80 op. Het resultaat wordt iets gedrukt omdat Campina Melkunie meer geld opzij wil zetten voor moeilijke tijden dan in 1999: ƒ 1,75 per 100 kilo melk tegen ƒ 1,50 in het jaar daarvoor.

Wegens de onzekere zuivelmarkt waagt Campina Melkunie zich voor dit jaar niet aan voorspellingen. Meer dan een „voorzichtig optimisme” koestert de coöperatie niet.