Economie13 maart 2001

LTO-voorzitter kraakt opmerking af

Brinkhorst wil schaamte
terug in veehouderij

UTRECHT – Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft gisteren in scherpe bewoordingen het welzijn van dieren in de landbouw aan de kaak gesteld. De situatie is inmiddels zo erg dat boeren zich niet meer schamen voor de leefomstandigheden van hun dieren.

Brinkhorst wil veranderingen via de consument afdwingen. In de jaren zestig schaamden boeren zich voor varkens aan de ketting, citeerde Brinkhorst de schrijver J. J. Voskuil. „Je zou de schaamte in de veehouderij wel terug willen hebben”, zei de minister in Utrecht bij de opening van de hoofdafdeling Dier en Maatschappij van de Universiteit Utrecht.

In een reactie wenst voorzitter Doornbos van LTO-Nederland dat de schaamte terugkomt in de politiek. „Niet gehinderd door enige kennis van zaken wordt er maar weer wat geroepen. In Nederland is meer dan waar ook ter wereld aandacht voor het welzijn van de dieren. Wij hebben scharrelvarkensvlees, maar de opportunisten in de politiek vergeten dat daar bij de consument nauwelijks belangstelling voor is.”

Brinkhorst verwacht niet dat alle varkentjes binnenkort weer vrolijk buiten kunnen ronddartelen in de modder, maar het kan volgens de minister veel beter. Koeien kampen met veel blessures en slijtage. Dikbilkalveren kunnen alleen nog maar met een keizersnede worden geboren. Als het hok van een kip een paar centimeter groter wordt, bestaat de legbatterij kennelijk niet meer. Nederlandse boeren moeten af van massaproductie. Ze moeten kiezen voor kwaliteit, meent Brinkhorst.

De overheid zal boeren en supermarkten verplichten de consument bij elk product te informeren over de manier waarop het is geproduceerd, zei Brinkhorst. Net als auto-, schoenen- en kledingfabrikanten. Als de klant precies weet hoe er met dieren wordt omgegaan, wordt hij medeverantwoordelijk. Van de boer kun je niet verwachten dat hij voorop loopt. Daarom moeten de consumenten de veranderingen in de landbouw afdwingen.

Als mogelijke bron van informatie noemde Brinkhorst het plan om camera's of webcams in de stal op te hangen. Ook kunnen op producten etiketten komen met de score op een welzijnsmeter. Brinkhorst wil boeren die goed met hun dieren omgaan, belonen. De biologische landbouw is daarvan een voorbeeld.

Varkensfabrieken
De kritiek van Brinkhorst is opvallend. Vorig jaar wilde hij de subsidie voor biologische landbouw verlagen. Onder druk van de Kamer moest de minister dat plan laten varen. Ook opperde de bewindsman vorig jaar de gedachte om grootschalig varkens te houden in zogenoemde varkensfabrieken op industrieterreinen. Die opmerking spoort ook niet met de boodschap die hij gisteren uitdroeg.