Economie3 maart 2001

Justitie buigt zich over vervolging schippers

Vissersbond noemt
nieuwe acties zinloos

Van onze redactie economie
RIJSWIJK – Nieuwe blokkades of andere acties door de vissers hebben volgens voorzitter J. Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond geen zin. Hij roept boze vissers op hun geduld te bewaren. „Misschien kunnen zij op 1 april weer aan de slag.” Justitie bepaalt eind volgende week of de schippers die hebben deelgenomen aan havenblokkades worden vervolgd.

Volgens Nooitgedagt heerst er onder de vissers een gevoel van onvrede over het akkoord dat de visserijsector donderdag bereikte met staatssecretaris Faber (Visserij). Hij snapt dat best wel. „Zij willen geld in hun portemonnee zien. Boter bij de vis.” Maar nieuwe acties zullen de vissers niet helpen. Nooitgedagt: „Dan krijgen ze onmiddellijk weer een kort geding aan de broek. En de uitspraak zal zijn dat de acties moeten stoppen.”

Donderdagmiddag verbood de Haarlemse rechtbankpresident F. Bakker de blokkade bij IJmuiden. Hij vond acties van veertien uur veel te lang. Twee tot drie uur zou in zijn ogen wel toelaatbaar zijn. Hij legde de vissers per direct een dwangsom op als ze de blokkade niet zouden opheffen. Het ging om 25.000 gulden per uur per schip, met een maximum van een kwart miljoen gulden per dag. Onder dreiging van een kort geding van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam werd bij de Nieuwe Waterweg de blokkade 's middags al opgeheven. De dwangsom bedroeg daar 250.000 gulden per uur per schip.

De blokkades op de drie plaatsen zorgden eerder op de dag voor grote problemen. De acties hinderden onder meer de veerdienst tussen IJmuiden-Engeland en Hoek van Holland-Engeland. Voor de kust van IJmuiden lagen tientallen schepen.

De Nederlandse redersvereniging KVNR schat de schade door de acties van vissers voor de eigen branche op enige miljoenen guldens. De verladersorganisatie EVO waarschuwde de actievoerende Noordzeevissers wel voor forse schadeclaims van bedrijven die gedupeerd raken door de havenblokkades.

Over een week of twee komt het door Faber beloofde geld eraan, verwacht Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond. De 12 miljoen gulden voor compensatie van de brandstofprijs wordt over de vissers verdeeld en op hun bankrekening gestort. De 18 miljoen die er komt om duurzame visserij te bevorderen „komt ook in de portemonnee, al zal dat wat langer duren.”

In de Tweede Kamer wordt unaniem geconstateerd dat de 30 miljoen van Faber niet meer is dan een sigaar uit eigen doos. Nooitgedagt zit daar niet mee. „Het is de taak van politici om dat op te merken. Ze hebben zelf om het geld gevraagd, het lag al klaar en het komt er nu eerder door de blokkade.”

Zelf relativeert Nooitgedagt een dag na het akkoord het gemor over de sigaar. „Ik sta niet te juichen, hoor. Ho eens even! Maar onder dreiging van een kort geding was dit echt het maximaal haalbare. Die 18 miljoen leek oorspronkelijk op te gaan aan onderzoek en andere abstracte bestedingen. Ik verwacht dat we zo meteen echt iets met het geld kunnen gaan doen.”

Nooitgedagt kan Faber weinig verwijten. Volgens de voorzitter van de Vissersbond heeft zij echt geprobeerd er het beste van te maken voor de Nederlandse vissers. „Maar haar buitenlandse collega's wilden niet.”

Misschien lukt het Faber in tweede instantie wel het vangstverbod voor het zuidelijke deel van de Noordzee met een maand te bekorten. Nooitgedagt hoopt op voortschrijdend inzicht bij de andere visserijministers van de Europese Unie. „De vis heeft in dat deel van de zee op 1 april al gepaaid. Voor een vangstverbod is dan geen reden meer.” Maar tegelijkertijd erkent hij dat de kans heel klein is dat het zo uitpakt.

Identiteit achterhaald
Justitie zal volgens het Rotterdamse openbaar ministerie eind volgende week bepalen of de schippers die donderdag hebben deelgenomen aan blokkades op de Nieuwe Waterweg, voor de haven van IJmuiden en bij de zeesluizen bij Delfzijl, worden vervolgd. De komende dagen vindt landelijk afstemming plaats tussen de arrondissementen en volgt nader onderzoek. Het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (GHR) heeft de identiteit van alle 44 schepen die de Nieuwe Waterweg blokkeerden achterhaald.