Economie15 februari 2001

Dossier Baan

Optiebeleggers in actie tegen beurs

Baan-rechtszaak kan
vele maanden duren

Van onze redactie economie
ARNHEM – De rechtszaak van boze beleggers tegen Baan Company en de broers Jan en Paul Baan kan zich nog wel maanden voortslepen. Vandaag wisselden partijen schriftelijke stukken uit voor de arrondissementsrechtbank in Arnhem.

De zaak is aangespannen door stichting De Keursteen, die zegt inmiddels namens 450 Baan-beleggers op te treden. De Amsterdamse advocaat A. Moszkowicz, ingehuurd door De Keursteen, eist circa 45 miljoen gulden schadevergoeding voor het verdampen van de beurskoers van het aandeel Baan.

Vanmorgen werd de zaak aangebracht, zoals dat heet. Partijen bereikten daarnaast overeenstemming over het aanstellen van een procureur. Verder kregen de gedaagden uitstel voor het geven van een antwoord op de dagvaarding, waarin wordt gesproken over „ongerechtvaardigde verrijking” door „onjuiste en misleidende verklaringen” richting beleggers.

Volgens advocaat mr. P. Roorda van het advocatenkantoor Stibbe Simont Monahan Duhot, die de belangen van Baan Company behartigt, kan een afronding van de zaak lang op zich laten wachten. „Hoe lang, is moeilijk te zeggen, wellicht maanden. Deze gang van zaken is heel gebruikelijk in een civiele bodemprocedure.” Veel vuurwerk van advocaten in rechtszalen valt er volgens Roorda niet te verwachten. „Het meeste gebeurt schriftelijk. Journalistiek valt er weinig eer aan te behalen.”

Inmiddels dreigt er nog een zaak van boze Baan-beleggers aan te komen. Enkele tientallen kopers van Baan-opties ondernemen naar verwachting volgende week stappen tegen de Amsterdamse effectenbeurs. Aanleiding is het in hun ogen oneigenlijk opschorten van de notering van de opties Baan op de beurs augustus vorig jaar. Verkopers van de opties zouden hierdoor een schade van enkele miljoenen hebben geleden. De beleggers verenigen zich in de stichting ”BaanOp”.

In eerste instantie wil de stichting tot een schikking komen met Euronext, de Amsterdamse beurs. Het advocatenkantoor Barents & Krans, dat de beleggers vertegenwoordigt, verwacht echter dat het tot een dagvaarding komt. De beleggers gaan tot actie over omdat zij menen dat de beurs de optienotering in Baan niet had mogen staken zolang de onderliggende aandelen Baan nog werden verhandeld.

Premie
De beurs schortte op 4 augustus vorig jaar de opties op. Op dat moment had Invensys, de koper van Baan, 72 procent van de aandelen in bezit en deed het zijn bod op Baan gestand. Als gevolg van de opheffing van de optienotering moesten de verkopers van de opties een deel van de premie die ze eerder hadden ontvangen aan de kopers van de opties terugbetalen.

In het aandeel Baan wordt nog steeds gehandeld, terwijl de activa in handen zijn van Invensys. Later dit jaar wordt de handel in het aandeel definitief opgeschort en krijgen alle aandeelhouders 2,85 euro per aandeel.