Economie18 november 2000

Beurskoers zakt behoorlijk ver weg

Emissie KPN dreigt
minder goed af te lopen

AMSTERDAM – De geplande uitgifte door KPN van nieuwe aandelen, volgende week, dreigt minder goed af te lopen. De koers van het telecomconcern zakte gisteren op de Amsterdamse beurs met 6,5 procent tot 17,42 euro. Dat is het diepste punt sinds ruim twee jaar.

De slotkoers van gisteren is bepalend voor het aantal aandelen dat KPN zal uitgeven en voor de prijs ervan. Analisten verwachten dat die nu onder de 18 euro zal zitten, waarbij zelfs 17 euro als prijs is genoemd. Ruim voor de sluiting van het Damrak liet een vermogensbeheerder van Delta Lloyd Nuts Ohra zich overigens op een bijeenkomst over de KPN-emissie ontvallen dat de verzekeraar „op iets beneden de 18 euro” is gaan zitten.

Dit weekeinde beslist het telecomconcern over de uitgifteprijs, waarbij ook de slotkoers van KPN op de New Yorkse beurs wordt meegenomen. De kans dat het concern alsnog besluit de emissie niet te laten doorgaan, blijft altijd aanwezig.

Topman P. Smits maakte vorige maand duidelijk dat KPN wel degelijk een ondergrens hanteert. Heroverweging kan aan de orde zijn, zei hij toen.

De inschrijving op nieuwe aandelen en obligaties KPN sloot gisteren. Het concern liet afgelopen woensdag weten een maximumprijs te hanteren van 22,75 euro. Dat de uiteindelijke uitgifteprijs daar vermoedelijk ruim 4 euro onder zit, betekent dat het teleconcern meer aandelen moet uitgeven om het minimale streefbedrag van 4 miljard euro (8,8 miljard gulden) binnen te halen. Meer nieuwe aandelen betekent voor bestaande aandeelhouders dat hun winst verwatert.

Over de belangstelling van beleggers voor de nieuwe aandelen klonken gisteren tegengestelde geluiden. Die varieerden van „net voldoende” tot „één keer overtekend.”

Drie keer overtekend
Een deel van de emissie bestaat uit zogeheten converteerbare obligaties, leningen die tegen een bepaalde prijs kunnen worden omgezet in aandelen. Deze convertibles, die nog eens 1,5 miljard euro (3,3 miljard gulden) moeten opleveren, zouden „beter hebben gelopen” en volgens een analist drie keer zijn overtekend.

KPN heeft het geld van de emissie hard nodig om de schulden af te lossen die het concern is aangegaan voor de financiering van de investeringen in mobiel internet. „Onder normale omstandigheden zou KPN de emissie nooit hebben laten doorgaan”, aldus een analist. Hij doelt daarbij op het huidige beursklimaat dat voor technologiefondsen al geruime tijd slecht is.