Economie14 oktober 2000

Dossier UMTS

Telecombedrijf boekt eerste succes in UMTS-geschil

De Vries moet ingaan
op bezwaren Versatel

ROTTERDAM – Telecombedrijf Versatel heeft een eerste succes geboekt in zijn juridische strijd tegen de gang van zaken rond de veiling van UMTS-vergunningen. Staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat moet van de bestuursrechter alsnog ingaan op de bezwaren die Versatel in de aanloop naar de veiling bij het ministerie indiende.

Het telecombedrijf maakte bezwaar tegen de keuze van De Vries om de frequenties via een veiling te verdelen. Het telecombedrijf was het er ook niet mee eens dat de staatssecretaris het aantal te veilen UMTS-vergunningen op vijf vaststelde.

Onjuist
De Vries weigerde een inhoudelijke beslissing te nemen op de bezwaarschriften van Versatel. Volgens haar ging het hier niet om besluiten waartegen bezwaar kon worden gemaakt.

Dat standpunt is onjuist, zo bepaalde gisteren de rechtbank in Rotterdam. De Vries moet nu alsnog een beslissing nemen op de door Versatel gemaakte bezwaren. Dat zal zij nu ook binnen zes weken doen, liet haar ministerie in reactie op de uitspraak weten. Die beslissing kan Versatel vervolgens weer bij de bestuursrechter aanvechten.

Bij Verkeer en Waterstaat ligt nog een aantal andere bezwaarschriften van Versatel te wachten op een oordeel van staatssecretaris De Vries. Zo eist het telecombedrijf dat de vergunningen niet mogen worden verleend zolang er nog juridische procedures lopen tegen de veiling.

Het telecombedrijf heeft zich van meet af aan verzet tegen de veiling. Die benadeelde bedrijven die nog niet actief waren op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie, aldus Versatel. Vooral ook omdat er geen zesde vergunning was gereserveerd voor 'nieuwkomers', zoals Versatel zelf.

Nieuwkomer
Het telecombedrijf besloot deze zomer als enige nieuwkomer toch mee te doen. Twee andere nieuwkomers, de conglomeraten Hutchison Whampoa en NTL, haakten vlak voor het begin van de veiling af. Enkele weken na de start stapte Versatel alsnog uit, naar eigen zeggen wegens juridische dreigementen van concurrent Telfort.

De vijf al op de Nederlandse mobiele markt actieve operators (KPN, Libertel, Telfort, Dutchtone en Ben) gingen elk met een vergunning naar huis. De staat incasseerde in totaal ƒ 5,9 miljard. Dat is veel minder dan tevoren werd verwacht. De Tweede Kamer besloot vorige maand een onafhankelijk onderzoek naar de veiling in te stellen.