Financië en Economie25 juli 2000

Het woord is nu aan Invensys

Van onze redactie economie
BARNEVELD – Het overnamespel rondom automatiseerder Baan Company duurt al bijna twee maanden. De (verlengde) biedingstermijn liep vanmiddag af. Het woord is nu aan Invensys. Of de Britten de geëiste 95 procent van de aandelen werkelijk in handen hebben, was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet duidelijk. Heel waarschijnlijk lijkt dat niet. Acht weken Invensys op een rij.

31 mei– Het Britse elektroconcern Invensys kondigt aan het noodlijdende Baan Company te willen overnemen voor 1,7 miljard gulden, oftewel 2,85 euro per aandeel. Baan zal opgaan in een nieuw te vormen ISS-divisie. Laurens van der Tang, bij Baan Company lid van de raad van bestuur, mag president van die divisie worden. De Britten zullen het bod gestand doen als 95 procent van de aandeelhouders of meer hun stukken aanbiedt. Daarvoor hebben ze drie weken de tijd.

7 juni– Dankzij het overnamebod ontloopt Baan Company het strafbankje van de Amsterdamse effectenbeurs. Het Veluwse softwareconcern zou daarop moeten plaatsnemen nu bekend is geworden dat het tweede kwartaal waarschijnlijk met een negatief eigen vermogen wordt afgesloten. In februari wist Baan ook al te ontkomen aan het strafbankje.

9 juni– Een groep van zo'n twintig aandeelhouders (volgens eigen zeggen goed voor bijna 20 procent van de stukken) vindt de prijs die Invensys op tafel wil leggen te laag. De Amsterdamse organisatieadviseur E. Sonneveldt, die als vertegenwoordiger van deze beleggers optreedt, wil de beursnotering van Baan Company in stand te houden.

10 juni– De financiële topman van Baan Company, Rob Ruijter, meldt geen gesprekken te voeren met Sonneveldt. De leiding van het softwareconcern blijft erbij dat het bod van Invensys „in het beste belang” is van klanten, medewerkers en aandeelhouders.

29 juni– Beleggers uiten hun ongenoegen op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van Baan in Nijkerk. „We krijgen 2,85 euro per aandeel. Dat is een fooi”, is het gevoelen dat bij velen leeft. Verschillende aandeelhouders geven aan hun stukken gewoon vast te houden. Interim-topman Pierre Everaert houdt zijn gehoor voor dat er geen alternatieven zijn en dat het bod van Invensys het maximaal haalbare is. De Britten hebben ondertussen zo'n 20 procent van de aandelen in handen, waaronder het belang van de grootaandeelhouders Vanenburg Group, Fletcher en General Atlantic. Ernst Sonneveldt richt de stichting Baaninvestors op.

13 juli– Het overnamebod van Invensys loopt af. Het tellen van de aandelen neemt nogal wat tijd in beslag.

14 juli– Invensys verlengt het bod op Baan Company met anderhalve week tot en met dinsdag 25 juli 15.00 uur. De Britten handhaven hun eis dat ze 95 procent van de aandelen willen. Op dit moment is dat nog maar 58 procent.

17 juli– Geruchten dat bankverzekeraar ING zijn belang van 5,9 procent in Baan niet zou willen aanbieden, nemen toe. ING zou belastingtechnisch voordeliger af zijn met een faillissement van het softwareconcern. De raad van bestuur van Baan Company smeekt beleggers ondertussen in paginagrote advertenties hun stukken toch aan te bieden.

18 juli– Uit de definitieve jaarrekening blijkt dat Baan Company er nog slechter voorstaat dan gedacht. Vorig jaar leed het concern een verlies van 310 miljoen dollar. In februari werd nog uitgegaan van 289 miljoen dollar. Het eigen vermogen was eind vorig jaar al negatief (min 7,8 miljoen dollar), terwijl het bedrijf dat begin dit jaar nog ontkende.

19 juli– ING meldt zijn belang toch aan bij Invensys. De raad van bestuur noemt het bod „verdedigbaar”, ook gezien de definitieve jaarcijfers, die „weinig hoop” bieden op een zelfstandig voortbestaan van het Veluwse softwareconcern. Het beleggingsverlies voor ING komt naar schatting uit op zo'n 650 miljoen gulden. Invensys kan nu aanspraak maken op 63 procent van de aandelen Baan.

21 juli– Invensys koopt al een paar dagen geen aandelen Baan meer bij op de Amsterdamse effectenbeurs. Dat duidt op voorzichtigheid van de kant van de Britten nu het bod minder soepel loopt dan ze hadden gehoopt. Topman Allen Yurko begrijpt de opstelling van aandeelhouders niet zo: „We proberen een bedrijf te redden. Geeft dan niemand iets om de werknemers en de klanten?”

24 juli– De stichting Baaninvestors wil een spoedprocedure aanspannen tegen Baan Company. Het concern zou er financieel minder slecht voorstaan dan de cijfers doen geloven. Het management van de automatiseerder spreekt de beschuldiging tegen. Op dezelfde dag is de spoedprocedure alweer van de baan. Sonneveldt eist nu een verlenging van het bod met vier weken.

25 juli– De biedingstermijn loopt opnieuw af.