Financië en Economie2 juni 2000

Vooral opgeluchte reacties op overnameplan Invensys

„Het was vijf voor twaalf voor Baan”

Door H. de Boer en G. ten Voorde
BARNEVELD – Klanten van Baan Company kunnen weer ruimer ademhalen nu het voortbestaan van hun softwareleverancier lijkt verzekerd. Ook beleggers mogen hun handen dichtknijpen met het bod van het Britse Invensys, vinden analisten. De Vereniging van Effectenbezitters is van mening dat de Veluwse automatiseerder wel open moet staan voor een beter bod.

Opluchting is er onder de driehonderd aangesloten leden van de Nederlandse afdeling van de gebruikersvereniging van Baan-producten, Baan World Users (BWU). Voorzitter R. van den Ham zegt „blij verrast” te zijn. „Gezien de financiële positie had het binnen enkele kwartalen ook afgelopen kunnen zijn met Baan Company.” Hij is vooral te spreken over de langetermijnvisie die Invensys heeft uitgesproken. „Dat betekent dat de doorontwikkeling van het Baan-softwarepakket is gewaarborgd. En ook als het om onderhoud gaat, hoeven onze leden niet uit te kijken naar andere partners.”

Van der Tang
De benoeming van Laurens van der Tang als president van de nieuw op te richten Invensys-divisie noemt Van den Ham „zeer positief. Onder zijn leiding is de Baan-software geworden wat hij nu is. Heel goed dus.”

De laatste weken bekroop menig BWU-lid toch een gevoel van zenuwachtigheid, geeft Van den Ham toe, met name gezien de dramatische koersontwikkeling van het aandeel Baan. „We hebben met zijn allen lang de Hollandse nuchterheid de boventoon laten voeren, maar het was onderhand toch wel vijf voor twaalf.” Meer dan toekijken kon de vereniging niet. „Gezien de omvang van Baan Company moet je van goeden huize komen om het bedrijf een zelfstandige toekomst te kunnen garanderen.”

Van den Ham weet van enkele leden dat zij vanwege de continuïteit van hun bedrijf op eigen houtje om zich heen gingen kijken voor het geval Baan Company wel failliet zou gaan. „Die mensen wilden de toekomst van hun softwarepakketten hoe dan ook veiligstellen. Dat is nu dus gelukkig niet meer nodig.”

Informatietechnologiebedrijf Profuse uit Veenendaal –maatwerk- en migratiepartner van Baan– heeft het concern gefeliciteerd met de overname door Invensys, vertelde Ouko Reitsema, directeur Profuse International vanochtend. „Dit was voor Baan de enige mogelijkheid om door te gaan.”

Het Profuse-directielid zegt Invensys „niet zo goed te kennen. Eigenlijk helemaal niet. Het is in onze branche een onbekende en zeker niet zo'n spraakmaker als IBM of Oracle.” Toch heeft Reitsema vertrouwen in het bedrijf. „Het is een betrouwbare, kapitaalkrachtige partij.” Voor Baan erg belangrijk. En ook voor Profuse, dat als partner nauw betrokken is bij de ontwikkelingen in Barneveld. Reitsema verwacht „nieuwe mogelijkheden. Klanten hebben hiermee weer vertrouwen in Baan.”

De Profuse International-directeur verwacht daarom op korte termijn extra personeel te moeten aantrekken. Of Profuse ontslagen Baan-medewerkers kan plaatsen, is de vraag. „Volgens topman Pierre Everaert gaat Invensys snijden in de afdelingen sales en marketing en niet in research and development. Wij hebben juist techneuten nodig.”

Enige oplossing
Analist B. Siebrand van SNS Securities is tevreden dat Baan van de effectenbeurs verdwijnt. „De problemen hebben al te lang geduurd.” Volgens hem is een overname de enige oplossing voor de problemen van de softwarebouwer. „De aandeelhouders mogen blij zijn dat er iemand is opgestaan. Het bod van 2,85 euro is hoog genoeg. Er moet veel in het bedrijf worden geïnvesteerd.” Volgens Siebrand is er geen weg terug. „Overname is de enige oplossing, want anders zou Baan failliet gaan. Ik denk dat Invensys een koopje binnenhaalt. Maar er is nou eenmaal niemand anders die deze stap durft zetten.”

Analist J. Balt van Effectenbank Stroeve verbaast er zich ook over dat Baan Company überhaupt een koper heeft weten te vinden. „Naaste concurrenten als SAP en Oracle zagen het Veluwse softwareconcern liever doodbloeden.” Voor Invensys kunnen de softwarepakketten een aantrekkelijke aanvulling op het al bestaande producten- en dienstenpakket zijn, vindt Balt.

Of de 2,85 euro per aandeel die de Britten bereid zijn op tafel te leggen een koopje is, waagt Balt te betwijfelen. „Vergeet niet dat ze ook nog eens 400 miljoen euro in Baan Company steken om de zaak weer op de rails te krijgen. Opgeteld betekent dat een prijs van zo'n 4,50 euro per aandeel.”

Aan de andere kant kan de prijs voor grotere beleggers aanleiding zijn hun stukken in portefeuille te houden. Balt: „In Amerika werd dinsdag ruim 4 dollar voor een aandeel Baan neergeteld. Het overnamebod kan dus wellicht omhoog.” Particulieren raadt Balt echter aan hun stukken toch maar aan te bieden. „De aandeelhouder krijgt tenminste nog iets terug. Bij een faillissement daalt de waarde van een aandeel gegarandeerd tot nul.”

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt het bod van het Britse Invensys op de noodlijdende softwaremaker Baan acceptabel. Het is volgens VEB-voorzitter P. de Vries goed voor het bedrijf en acceptabel voor de aandeelhouders. „Baan moet echter wel open blijven staan voor een nieuw aanbod.”

Pompen of verzuipen
Volgens De Vries is het pompen of verzuipen. „Het zou ook verkeerd af kunnen lopen. Het bod van Invensys is veel minder dan de meeste beleggers betaald hebben, maar dat is de gok van het beleggen. Investeerders zullen niet enthousiast zijn over het bod.”

De voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters vindt echter wel dat Baan open moet staan voor een eventueel nieuw bod. „Ik weet dat bedrijven Baan hebben laten spartelen. Nu heeft zich toch een serieuze koper gemeld. Als er nog een ander blijkt te zijn, waarvoor ik overigens geen aanwijzingen heb, vind ik dat het Baan-bestuur daar goed naar moet kijken.”