Financië en Economie2 juni 2000

Ex-topman Wagenaar blij voor personeel

„Baan kan streep zetten
onder zwarte periode”

LONDEN – Onder de vleugels van het Britse elektronicaconcern Invensys kan softwaremaker Baan eindelijk een streep zetten onder een inktzwarte periode uit zijn geschiedenis, verwacht Klaas Wagenaar. Hij was tot 1 april vice-president bij Baan.

Klaas Wagenaar
„Baan ontwikkelt software voor de basisprocessen in bedrijven. Als klanten Baan-software aanschaffen, geven ze aan een groot vertrouwen in het bedrijf te hebben. Als klanten eenmaal terughoudend worden met investeren, ontstaat een negatieve spiraal die heel moeilijk te doorbreken is”, weet Wagenaar uit ervaring.

De ex-topman van Baan hoopt dat het tij nu keert voor de verliesgevende softwaremaker uit Barneveld. „Invensys houdt de producten van Baan in stand, wat goed nieuws is voor de klanten. Bovendien voegt Invensys zijn eigen producten aan het aanbod toe”, aldus Wagenaar, die zegt dat het nieuws hem opluchtte. Hij is nu financieel directeur bij Sonera Z. Deze nieuwe divisie van het Finse telecombedrijf Sonera houdt zich bezig met internettoepassingen voor de mobiele telefoon.

Hoewel Invensys een grootscheepse reorganisatie heeft aangekondigd om Baan binnen een jaar uit de verliezen te krijgen, meent Wagenaar dat de voorgenomen overname een einde maakt aan de onrust onder het personeel. „Er was heel veel onzekerheid op de werkvloer. Mensen kunnen nu voor zichzelf de balans opmaken: ik voel me lekker bij Baan en ik blijf, of: ik zoek mijn heil ergens anders.”

Dat Laurens van der Tang als president de scepter gaat zwaaien bij Baan, is „zeer goed nieuws. Hij is de meest betrouwbare figuur om deze taak op zich te nemen.” Zijn technologische ervaring –Van der Tang was de baas van de ontwikkelingsafdeling– is een waarborg voor het succes van de Baan-producten, meent Wagenaar.

Wagenaar kwam in september 1997 binnen bij Baan als financieel directeur. In dat jaar draaide het softwarebedrijf een recordwinst van 77 miljoen gulden. Het jaar ervoor boekte Baan een resultaat van 37 miljoen gulden.

In 1998 kwam de omslag, die het einde van Baan als zelfstandig bedrijf zou inluiden. De oprichters, Jan en Paul Baan, verdwenen. En in het derde kwartaal dook de firma voor het eerst in haar beursgeschiedenis in de rode cijfers.

Triest gevoel
Volgens Wagenaar werden klanten terughoudend met investeringen door een onrustige wereldeconomie en de vrees voor computerproblemen na de millenniumwisseling. Ook meent hij dat de Baan-directie zich destijds te lang heeft geconcentreerd op de technologische kant en te weinig belangstelling had voor de commerciële zijde. Een paar maanden na zijn komst klom Wagenaar op tot vice-president. Hierbij was hij verantwoordelijk voor operationele en strategische initiatieven.

Wagenaar kijkt met gemengde gevoelens terug. „Door Invensys krijgt Baan een nieuwe kans. Maar als ik terugkijk naar hoe Baan er een paar jaar geleden voorstond en welke mogelijkheden het toen had, bekruipt me wel een triest gevoel.”