Veel grond voor landbouw van slechte kwaliteitWASHINGTON Bijna 40 procent van de landbouwgrond op aarde is sterk in kwaliteit gedaald door problemen als erosie en verzilting en omdat de voedingsstoffen opraken. Het is de vraag of die grond in de toekomst nog geschikt is voor voedselproductie, schrijven wetenschappers van het International Food Policy Research Institute (IFPRI) in Washington. Zij hebben berekend dat de verminderde kwaliteit van de grond al een productiviteitsdaling van 16 procent heeft veroorzaakt. De onderzoekers hebben satellietfoto's, kaarten en andere gegevens gebruikt om de uitgebreidste kaart aller tijden te maken van landbouwgronden in de hele wereld. In combinatie met taxaties van deskundigen komen zij tot de conclusie dat de achteruitgang van de bodemkwaliteit het ergst is in Midden-Amerika (75 procent). In Afrika is 20 procent van de grond, hoofdzakelijk weidegebied, sterk verslechterd en in Azië 11 procent. Hieruit moet kunnen worden afgeleid in welke mate de bevolking kan worden gevoed. De graanproductie moet de komende twee decennia met 40 procent omhoog om de groeiende bevolking van de wereld te kunnen voeden. IFPRI zegt dat dat wel mogelijk is. Maar de kwaliteitsdaling ondermijnt volgens het instituut de capaciteit in veel gebieden op de lange termijn. Maar mogelijk is de situatie ten dele te keren. |